Lapset palaavat kevyen liikenteen väylille ensi viikolla

05.08.2020

Artikkelin kuva

Peruskoululaiset aloittavat jälleen koulutiensä ensi viikolla. Mikkelissä koulut alkavat 12. elokuuta. Autoliitto muistuttaa, että aikuisten vastuulla on turvata lasten koulutie ja näyttää hyvää esimerkkiä omalla käytöksellään.

– Pienten lasten kyky havainnoida ja arvioida liikennetilanteita on rajallinen ja heidän huomionsa saattaa kiinnittyä aivan muihin asioihin, kuten tien toisella puolella oleviin kavereihin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

– Vastuu lasten turvallisesta koulutiestä on aikuisilla. Autoilijoiden pitää sovittaa ajonopeutensa sellaiseksi, että auton pystyy pysäyttämään yllättävässä tilanteessa. Kaikki keskittyminen pitää olla liikenteessä. Varsinkaan koulujen läheisyydessä ei pidä vaihtaa edes radiokanavaa laittomasta kännykän räpläämisestä puhumattakaan.

Varsinkin ensimmäisinä päivinä vanhemmat haluavat saattaa lapsensa kouluun. Jos koulumatka ei edellytä auton käyttöä, olisi lapsi hyvä saattaa kävellen. Näin vältettäisiin turhaa saattoliikennettä lapsia vilisevien koulujen lähistöllä ja samalla voidaan harjoitella turvallista koulureittiä.

Lapset ottavat mallia aikuisista ja asenteet opitaan pienestä pitäen. Onkin kaikkien aikuisten vastuulla toimia liikenteessä sääntöjen mukaan ja olla hyvänä esimerkkinä.

– Jos aikuinen ei malta odottaa valojen vaihtumista vihreäksi ylittääkseen kadun, niin miksi lapsikaan malttaisi.