Luomumaitoa tarjolle Mikkelin kouluihin ja päiväkoteihin

20.09.2017

Mikkelissä juodaan nyt D-vitaminoitua, rasvatonta luomumaitoa.

Mikkelin kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa jatkossa asiakkailleen ruokajuomana suomalaista, D-vitaminoitua, rasvatonta luomumaitoa. Tarjolla on myös rasvatonta luomupiimää ja aamupaloilla luomuhiutaleista keittyä puuroa.

Mikkelin kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa juodaan vuosittain noin 150 000 litraa rasvatonta maitoa, joka jatkossa on suomalaista luomumaitoa. Luomumaidon käyttöönotto on jatkoa ruoka- ja puhtauspalveluiden tekemälle kehittämistyölle ja yksi toimenpide lisää asukkaiden ja ympäristön hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Muutoksen teki mahdolliseksi asetusmuutos, jonka mukaan Suomessa pakattu homogenoitu rasvaton maito on D-vitaminoitava. Ennen asetusmuutosta luomumaidon D-vitaminointi ei ollut sallittua. 1.9.2017 alkaen ammattikeittiöiden on ollut mahdollista ostaa vitaminoitua luomumaitoa ja Mikkeli tarttui mahdollisuuteen ensimmäisten joukossa. Muita mukaan lähteneitä kuntia ovat ainakin Järvenpää, Sipoo, Heinola, Kauhajoki ja Virrat.

Suomalaiset saavat suurimman osan D-vitamiinista maitotuotteista, rasvalevitteistä ja kalasta. Ilman maidon D-vitaminointia aterioiden ravitsemuksellista laatua ei kouluissa ja päiväkodeissa ole mahdollista saada sille tasolle kuin ravitsemussuositukset edellyttävät. Toinen muutoksen mahdollistanut tekijä oli kesästä alkaen luomutuotteille saatava korkeampi EU-tuki, joka osaltaan tasaa luomutuotteiden käytöstä syntyviä lisäkustannuksia.

Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut tarjoaa asiakkailleen säännöllisesti myös muita luomutuotteita. Tarjolla on päivittäin rasvatonta luomupiimää ja aamupuurot tehdään luomuhiutaleista. Lisäksi ajoittain tarjolla on myös muita luomutuotteita.