Mannerheim 150 -luentosarja jatkuu 15. ja 22.10.

22.09.2017

Luentopaikkana on tuttuun tapaan Päämajamuseo osoitteessa Päämajankuja 1–3.

15.10. klo 13.15–14.15 Martti Porvali luennoi aiheesta Mannerheim ja suomalainen ratsuväki.

Nuorena upseerina C. G. E. Mannerheimin rakensi uraansa tsaarin ajan venäläisessä ratsuväessä. Suomen itsenäistyttyä hän oli luomassa Suomen armeijan ratsuväkeä ja vaikutti merkittävästi ratsuväen perinteiden syntymiseen ja vaalimiseen. Nämä ratsuväkiperinteet elävät vielä voimakkaina viimeistenkin ratsuväen perinteitä vaalineiden joukko-osastojen lakkauttamisen ja yli puolivuosisataa ratsuväen jalkauttamisen jälkeen.

22.10. klo 13.15–14.15 Seppo Salmi luennoi aiheesta Huonekaluja ja suurvaltapolitiikkaa – Mannerheimin matka Varsovaan 1919.

Hävittyään Suomen ensimmäiset presidentinvaalit kesällä 1919, Mannerheim vetäytyi julkisuudesta. Vuoden lopulla hän matkusti Varsovaan, mistä hän oli viisi vuotta aiemmin lähtenyt Venäjän armeijan kenraalina ensimmäiseen maailmansotaan. Muistelmissaan hän antaa ymmärtää, että matkan tarkoituksena olisi ollut halu selvittää oliko Puolaan jäänyt omaisuus säilynyt sodan jaloissa. Ranskan ja Englannin ulkoministeriöiden arkistoista selviää perimmäinen syy: tukisivatko ympärysvallat Puolaa ja Suomea, jos ne lähtisivät Venäjälle valkoisten armeijoiden avuksi.

Hinta: 6 € (alle 18-vuotiaat ilmaiseksi)
Kesto: noin 60 min