Mikkelin ilmanlaatu heikentynyt

26.02.2020

Artikkelin kuva

Mikkelin ilmanlaatu vaihtelee välttävän ja erittäin huonon välillä. Mikkelin Porrassalmenkadun mittausasemalta saatujen tulosten mukaan 25.2. sattui vuoden 2020 ensimmäinen ilmanlaadulle annetun hiukkasraja-arvon vuorokausinumeroarvon 50 µg/m3 ylitys. Pitoisuus oli 56 µg/m3.

Mittaukset alkoivat Mikkelissä 2.1.2020. Mittausasemalla mitataan ilman hiukkas- ja typenoksidipitoisuutta. Mittaukset jatkuvat vuoden 2021 loppuun saakka. Tarkistamattomat mittaustulokset ovat kaikkien nähtävillä reaaliaikaisena Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Suurena syynä katupöly

Hiukkasten korkeita pitoisuuksia aiheuttaa kaupunkialueella ja vilkasliikenteisten ajoväylien läheisyydessä tieliikenteen nostama katupöly. Pitoisuudet ylittyvät erityisesti keväällä, jolloin jauhautunut hiekoitushiekka ja asfalttipöly nousevat liikenteen nostattamina kuivilta kaduilta. Muita päästölähteitä ovat liikenteen pakokaasut ja energiantuotanto.

Hiukkaspitoisuudet voivat vielä ylittää vuorokausinumeroarvon kevään aikana myöhemminkin, varsinkin sateettomina ja tuulisina ajankohtina, niin kauan kunnes talven hiekoitushiekat on saatu poistettua.

Katupölyaika on yleensä keväällä maalis-huhtikuussa. Herkät hengitystiesairaat, erityisesti astmaatikot, sekä pikkulapset voivat saada oireita kohonneista hengitettävien hiukkasten pitoisuuksista: nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja hengitysoireita. Suurimmat hiukkaset aiheuttavat viihtyvyyshaittoja ja silmien sekä ylähengitysteiden ärsytysoireita.