Mikkelin ja Lappeenrannan orkesterit yhdistävät voimansa Mikaelissa 11.10.

03.10.2019

Artikkelin kuva

Saimaa Sinfonietta -konsertti perjantaina 11.10. vie kuulijat matkalle Järnefeltin suomalaisesta kansallisromantiikasta Richard Straussin saksalaiseen myöhäisromantiikkaan, täydennettynä Beethovenin kahdeksannella sinfonialla. Konsertin johtaa Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellinen partneri Erkki Lasonpalo, ja solistina loistaa käyrätorvisti Mika Paajanen (kuvassa).

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 150 vuotta Armas Järnefeltin syntymästä. Järnefelt osallistui 1800-luvun lopulla monen muun säveltäjän rinnalla omaleimaisen suomalaisen sävelkielen luomiseen, ja tältä ajalta on myös hänen tänään kuultava sävellyksensä Sarja pienelle orkesterille.

Solistinumerona kuullaan Richard Straussin käyrätorvikonsertto nro 2, joka syntyi säveltäjän viimeisinä elinvuosina. Virtuoosinen ja soinnillisesti rikas konsertto katsoo tyylillisesti ajassa taaksepäin, sillä Strauss oli jo säveltäjänuransa aikana ehtinyt nähdä ja kokea 1900-luvun alun taidemusiikin mullistuksen.

– Straussin 2. konsertto on minulle tärkeä teos, koska se oli ohjelmassa vuonna 2000 Lieksan kansainvälisessä Holger Fransman -käyrätorvikilpailussa, jossa voitin toisen palkinnon. Se oli myös ensimmäinen teos, jonka sain soittaa orkesterin solistina. Teos on vaativa, mutta käyttää hyvin hyödykseen käyrätorven mahdollisuuksia. Harmoniset ja rytmiset vaihdokset ovat yllättäviä, mutta aina lopulta kuitenkin loogisia, kertoo illan solisti, Helsingin kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtaja Mika Paajanen.

Konsertin toisella puoliajalla vuorossa on Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 8, joka on rönsyilevään seitsemänteen sinfoniaan verrattuna kompakti. Kahdeksas sinfonia on myös oivallinen näyte Beethovenin musiikillisesta huumorintajusta, joka on puettu tyylikkääseen muotoon.

SAIMAA SINFONIETTA – BEETHOVENIN KAHDEKSAS
11.10. klo 19, Mikaeli (Sointukatu 1)
Liput

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Mika Paajanen, käyrätorvi

Armas Järnefelt: Sarja pienelle orkesterille
Richard Strauss: Käyrätorvikonsertto nro 2
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 8 F-duuri op. 93

Tapaa konsertin esiintyjiä taiteilijavartissa kello 18.30.