Mikkelin kaupungin yrityspalkinto 2017 Rakennusliike Ola Oy:lle

20.01.2018

Artikkelin kuva

Mikkelin kaupungin yrityspalkinto on perinteinen kaupunginhallituksen osoittama tunnustus Mikkelissä toimivalle yritykselle. Palkinnon myöntämiseen vaikuttavat muun muassa yrityksen toiminnan kannattavuus, toiminta-ajatus ja tuoteideat, yrityksen toiminnan jatkuva, pitkäjänteinen kehitys, yrityksen tarjoamat työpaikat ja niiden pysyvyys, markkina-alueen laajuus sekä merkitys myönteisen Mikkeli-kuvan kehittymiselle.

Vuoden 2017 yrityspalkinto luovutettiin Rakennusliike Ola Oy:lle lauantaina 20.1. Yrittäjägaalassa Pieksämäen Veturitalleilla.

Ei bisnesmies vaan rakentaja

Mikkelin maalaiskunnassa syntynyt ja ylioppilaaksi asti koulunsa Mikkelissä käynyt Olli Heinikainen sai tutustua yrittäjyyden arkeen jo lapsuudessaan. Isä oli monien mikkeliläisten tuntema tori- ja antikvariaattikauppias. Ensimmäinen kesätyöpaikka oli mansikanmyynnissä torilla jo 7-vuotiaana.

– Koulunkäynti oli aika nihkeää vielä lukiossakin, mutta tekussa huomasin olevani omalla alalla ja kiinnostuksen myötä opinnot alkoivat maistua jopa stipendin arvoisesti. Ja kyllä ensimmäinen työpaikkakin irtosi paljolti opintomenestyksen kautta, Olli Heinikainen kertoo.

Pohja osaamiselle, jolla Heinikainen on johtanut rakennusliike Olan kannattavaksi lähes viiden miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi rakennusliikkeeksi, luotiin vieraan palveluksessa; erityisesti YIT: ltä hän sai paljon hyvää käytännön kokemusta ja laaja-alaista teoriaosaamista.

– Kuopiossa asuessani sain rakentaa todella monipuolisesti: Männistön kirkko, torinaluspysäköinti, Lihakunnan teurastamo, koulut, liikekeskukset  ja sairaalan rakentaminen  opettivat paljon. YIT:ssä vannottiin tuolloin sisäisen yrittäjyyden nimeen ja esimiestasolla kaikkien katsottiin olevan sisäisiä yrittäjiä. Tähän liittyen yhtiö tarjosi myös toimitusjohtajakoulutuksen, jossa oli mahdollisuus kuulla loistavia luennoitsijoita eri alojen huipuilta.

Rakennusliike Ola perustettiin syksyn 2001 aikana ja kaupparekisteriin yritys merkittiin talvella 2002. Ensimmäisenä kohteena oli Säästötalo. Sen jälkeen Ola on keskittynyt lähes yksinomaan asuntorakentamiseen. Toiminnan alkuvaiheessa lanseerattu ekotalokonsepti toimi hyvin ja kohteet ovat menneet mukavasti kaupaksi. Vankkaan kokemukseen perustuva oman väen toteuttama laadukas rakentaminen, suunnitteluoivallukset yhdistettynä maltilliseen hinnoitteluun ovat olleet menestyksen kulmakivinä.

Olli Heinikainen korostaa erityisesti oman henkilökunnan osaamisen ja motivaation merkitystä. Kaikki, mikä suinkin on järkevää, tehdään itse. Alihankkijoihin turvaudutaan harvoin. Näin kokonaisuus, yksityiskohdat ja laatu pysyvät hanskassa, vakuuttaa Heinikainen.

Yrityksessä on tällä hetkellä tusinan verran vakinaisia työntekijöitä ja kaksi harjoittelijaa. Harjoittelijoita Heinikainen ottaa mielellään, sillä yrityksessä on tapana kouluttaa heistä vakituisia pysyviä työntekijöitä. Nykyistä koulutusjärjestelmää, jossa etenkin opintojen loppuvaiheessa teoriakoulutus ja työharjoittelu voidaan suorittaa limittäin niin, että viikossa on neljä päivää työssä oppimista ja päivä teoriaa, toimii hyvin ja motivoi nuoria. Heinikaisen mukaan se, että näkee innokkaiden nuorten kehittyvän osaajina ammatissaan, on myös yrittäjälle hyvin motivoivaa ja mieltä virkistävää.

– En pidä itseäni bisnesmiehenä, vaan rakentajana. Raha ei motivoi minua yrittäjänä, vaan mahdollisuus keksiä oikea toteutustapa hankalaankin paikkaan, oman porukan jatkuva kehittyminen rakentajina sekä työpaikkojen varmistaminen omalle väelle innostavat rahaa enemmän.  

– Nuorisotyön tekeminen ja tukeminen motivoi minua yrittäjänä suuresti. Olen erittäin vahvasti sitoutunut Kamppareiden ja erityisesti MP:n toiminnan pitkäjänteiseen kehittämiseen, Jukureitakaan unohtamatta. Tällaisesta nuorisotyötä tekevien seurojen tukemisesta tuntuu tulevan virtaa yrittämiseenkin, Olli Heinikainen pohtii. 

Kuva: www.rakennusliikeola.fi

Yrityspalkinnot historian aikana

Mikkelin kaupungin yrityspalkinnolla palkitut yritykset vuodesta 2001 lähtien:

2001 Mikkelin Betoni Oy

2002 Rejlers Oy

2003 Environics Oy

2004 Visulahden Matkailu Oy

2005 Mipro Oy

2006 Teknocon Oy

2007 Platom Oy

2008 Aurajoki Oy

2009 Jeven Oy

2010 Hauhalan Hanhifarmi / Virpi ja Antti Rantalainen

2011 Mikkelin Vihannes Oy

2012 Ramin Konditoria Kahvila Oy

2013 E. Valjakka Oy

2014 Kuomiokoski Oy

2015 Star Expert Oy

2016 Siimet Oy

Ennen vuotta 2001 palkitut yritykset Mikkelissä ja Mikkelin maalaiskunnassa

Mikkelin palkitut kahdeksantoista yritystä aikajärjestyksessä:

Oy Grahn Ltd

Mikkelin Autotarvike

Maakunnan Kone Ky

Länsi-Savo Oy

Olavi Räsänen Oy

Konesähkö Ky

Osuusteurastamo Karjaportti

Siimet-yhtymä Siitari & Siitari

Helprint Oy

A. Toivakka Oy

Savonlinja Oy

Savcor Group Ltd Oy

Teroprint Ky

Osuuskauppa Suur-Savo

Ensto-konserni

Ahlström Glassfibre Oy

Yrittäjäperhe Leena ja Kalevi Tuukkanen

Mölnlycke Health Care Oy

Mikkelin maalaiskunnan palkitut yritykset aikajärjestyksessä:

Fintek-Mikro Oy

Mi-Sukka Oy

Kotileipomo Siiskonen Oy

Metallituote Juha Hämäläinen Ky

Mikkelin Puu- ja Porrastekniikka