Mikkelin kaupunginorkesteri vie esityksensä Temppeliaukion kirkkoon

15.05.2019

Artikkelin kuva

Mikkelin kaupunginorkesteri esiintyy 24.5. Helsingin Temppeliaukion kirkossa. Kyseessä on Paavo Heinisen Michaelmas, Concerto da cameran kantaesitys viulutaiteilija Kaija Saariketun (kuvassa) johdolla. Konsertti kuullaan myös Mikkelin Mikaelissa päivää aiemmin, 23. toukokuuta.

Teoksen viulusooloista vastaa Saariketun lisäksi konserttimestari Jyrki Lasonpalo. Konsertin ohjelmassa on myös Sibeliuksen Jousitrio Pekka Helasvuon sovittamana ja Sibeliuksen Presto sekä Pehr Henrik Nordgrenin vuonna 1981 valmistunut Saariketulle omistettu kolmas viulukonsertto.

Kun viulutaiteilija Kaija Saarikettu vieraili Mikkelissä keväällä 2018, syntyi ajatus uudesta sävellyksestä kahdelle viulusolistille ja kamariorkesterille. Säveltäjä Paavo Heininen innostui ajatuksesta tehdä konsertto juuri Kaija Saarikettua ja Mikkelin kaupunginorkesterin taitavia muusikoita ajatellen. Michaelmas, Concerto da camera on teos, jossa viulusolistien lisäksi jokaisella yhtyeen soittajalla on oma itsenäinen roolinsa. Säveltäjän mukaan Concerto da camera on polysolistinen kamarimusiikkiteos, kuin yhteistyökutsujen ja kilpasoittohaasteiden monitasoinen suhdeverkosto.

Kaija Saarikettu on opiskellut orkesterinjohtoa Atso Almilan ja Jorma Panulan johdolla. Kapellimestarikurssien yhteydessä hän on johtanut Vaasan, Seinäjoen ja Kuopion kaupunginorkestereita. Viulutaiteilijana Kaija Saarikettu on esiintynyt laajasti omin konsertein, kamarimuusikkona ja orkesterisolistina kotimaan lisäksi useimmissa Euroopan maissa, Venäjällä, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Saarikettu toimii viulumusiikin professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

ST. MICHEL STRINGS
23.5. klo 19, Mikaeli (Sointukatu 1, Mikkeli), liput   
24.5. klo 19, Temppeliaukion kirkko (Lutherinkatu 3, Helsinki), liput                           

Kaija Saarikettu, kapellimestari ja viulu
Jyrki Lasonpalo, konserttimestari ja viulu

Jean Sibelius: Jousitrio g-molli (sov. jousiorkesterille Pekka Helasvuo)
Jean Sibelius: Presto
Pehr Henrik Nordgren: Viulukonsertto nro 3 op. 53
Paavo Heininen: Michaelmas, Concerto da camera op. 143 B 1 (kantaesitys)

Taiteilijavartti torstaina 23.5. kello 18.30.