Mikkelin kaupungissa otetaan käyttöön kotiseutuviiri

28.05.2020

Artikkelin kuva

Mikkelin kaupunki ottaa käyttöön oman kotiseutuviirin. Kotiseutuviiriä voivat käyttää mikkeliläiset, jotka haluavat näin osoittaa kotiseuturakkautta ja ylläpitää viiriperinteitä. Kotiseutuviiri on rinnasteinen isännänviirille.

Mikkelin kaupunki myy kotiseutuviiriä Päämajamuseon museokaupasta osoitteesta Päämajankatu 1-3, 50100 Mikkeli. Museokauppa aukeaa koronatilanteen niin salliessa 1.7.2020.Viirejä on saatavilla rajoitettu määrä (ensimmäinen erä). Viirin hinta on 65 euroa.

Mikkelin kaupungin kotiseutuviiri on keltamustan värinen ja pystyraitainen. Viirin yläosassa on kuvattuna Mikkelin kaupungin vakiintuneet symbolit Marskin sauvat ja Savonjousi. Kieppuvan kotiseutuviirin koko on 450 cm x 50 cm ja se sopii hyvin 8-10 m:n lippusalkoon.

Mikkelin kaupungilla on omissa kohteissaan käytössä kieppuva kielekeviiri, joka löytyy muun muassa torin lipputangoista. Kotiseutuviirin ja kaupungin omissa kohteissa käytettävän kaupunkiviirin erottaa viirin alapään leikkauksen muodosta. Kotiseutuviiri on ehjä ja alaspäin tasaisesti suppenevan muotoinen eli perinteisen isännänviirin muotoinen. Kaupungin omissa kohteissa liehuvassa kielekeviirissä viirin alapään leikkaus muodostaa nimensä mukaisesti kielekkeen. Viirit ovat myös eri kokoisia.

Kotiseutuviirin käyttöä eivät sido liputusäännöt. Viiriä voi käyttää oman harkintansa mukaan rakennuksen salossa ja se saa olla lipputangossa ympäri vuorokauden. Hyvään liputustapaan kuuluu, ettei sitä käytetä Suomessa käytössä olevina virallisina tai muina vakiintuneina liputuspäivinä. Isännänviirillä ei suruliputeta.

”Uusi kotiseutuviiri mahdollistaa liputtamisen nykyistä useammin. Se luo väri ja iloa kaupunkikuvaamme ja on osaltaan tukemassa matkailullista ilmettämme. Kotiseutuviirillä lipputangossa voimme osoittaa myös aitoa iloa kotikaupungistamme”, sanoo kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä.