Mikkelin seudun vuoden 2018 matkailuteko -palkinto Tertin Kartanolle

26.01.2019

Artikkelin kuva

Mikkelin seudun matkailupalvelu ry on myöntänyt vuoden 2018 matkailuteko -palkinnon Tertin Kartano Oy:lle. Palkinto luovutettiin yrittäjäpariskunta Matti ja Pepita Pylkkäselle maakunnallisessa yrittäjägaalassa 26.1.

– Tertti on ollut edelläkävijä alallaan ja kehittänyt hyvän ruoan, historian ja tarinoiden ympärille rakentuvaa kartanomatkailua Etelä-Savossa. Yritys on osallistunut aktiivisesti alan verkostojen toimintaan ja näyttänyt esimerkillään suuntaa alueen matkailun kehittämiselle, perustelee Mikkelin seudun matkailupalvelu ry:n hallituksen puheenjohtaja, Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen valintaa.

– Etelä-Savo tunnetaan kartanoiden alueena, ja Tertti on osaltaan ollut luomassa tätä mielikuvaa. Tertin Kartano on myös onnistuneesti rakentanut toimintaansa Etelä-Savon strategisten kärkien – metsän, veden ja ruoan – varaan. Yrittäjät ovat osanneet pukea paikalliset vahvuudet aidoksi matkailutuotteeksi, joka puhuttelee myös muualta tulevia matkailijoita, Halonen kiittelee.

Tertin Kartano on perheyritys, jonka toiminnasta vastaavat Matti ja Pepita Pylkkänen. Myös Pylkkästen kaksi poikaa ovat mukana toiminnassa. Kartano on Matin kotitila, jossa aikaisemmin pidettiin lypsykarjaa ja viljeltiin maata. Matkailutoiminta sai alkunsa, kun tila siirtyi pariskunnalle sukupolvenvaihdoksen myötä.

– Sukupolvenvaihdoksen jälkeen pohdimme kartanon toiminnalle uutta suuntaa. Matin äiti oli hyvä laittamaan ruokaa, ja minun perheelläni oli Mikkelissä ravintola, jossa olin kantanut astioita. Yhtenä keväänä päätimme järjestää äitienpäivälounaan, ja saimme lounaalle yllättäen pari sataa varausta. Menestyksen innoittamana järjestimme pian uuden lounaan, mutta vieraita tulikin vain kahdeksan, muistelee Pepita Pylkkänen toiminnan alkuaikoja.

Pienestä takaiskusta huolimatta yrittäjäpariskunta lähti sinnikkäästi rakentamaan matkailutoimintaa. Tavoitteena oli tarjota elämyksiä asiakkaiden kaikille aisteille.

– Asuimme itse pihapiirissä, ja halusimme että kartano on viihtyisä yhtä lailla meille kuin vieraille. Olemme matkustaneet paljon ja hakeneet innoitusta esimerkiksi Ranskan Provencesta. Lähi- ja luomuruoka ovat olleet Tertin kulmakiviä alkuajoista lähtien.

Tertin Kartano vietti viime vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan.

Kuva: Jessica Järvinen