Mikkelin seutukirjaston kävijämäärät kasvoivat vuonna 2017

29.03.2018

Artikkelin kuva

Kirjastojen käyttö on muutoksessa muiden vapaa-ajanviettotapojen tavoin. Kirja on kirjastossa edelleen tärkeä, mutta sen rinnalle on tullut uusia palveluja ja sisältöjä.

Kirjasto on mikkeliläisten arjessa yhä useammalle paikka, jossa osallistutaan tapahtumiin, oleillaan, tavataan tuttuja, luetaan, opiskellaan tai tehdään töitä. Erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin osallistuneiden määrä nousi vuonna 2017 reilusti (tapahtumat 37 prosentin ja koulutukset 20 prosentin kasvu). Kirjaston järjestämät tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia ja näin tarjoavat tasa-arvoisen väylän osallistumiseen ja harrastamiseen.

Kirjastot ovat arvostetuimpia ja käytetyimpiä kuntien palveluita Suomessa. Mikkelin seutukirjaston lainaajien eli kirjastoasiakkaiden määrä kasvoi 14 prosenttia ja fyysisiä käyntejä kirjastoissa oli kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän. Mikkelissä pääkirjasto oli vilkkain toimipiste keskimäärin noin 1200 päivittäisellä kävijällään, lähikirjastoista Anttolassa ja Haukivuorella kävijämäärät kasvoivat noin 15 prosenttia.

Vaikka lainojen määrät laskivat hieman edellisvuoteen verrattuna (neljällä prosentilla), Mikkelin seutukirjastosta lainattiin silti 752 368 nidettä (mukana kirjat, elokuvat, kielikurssit, konsolipelit, lautapelit, cd-levyt ja nuotit ja kaikki muukin aineisto). E-aineistot kiinnostivat entistä enemmän ja niiden käyttö on kovassa kasvussa: e-kirjojen lainausmäärät nousivat 112 prosenttia. Verkkokirjaston kävijämäärät kasvoivat 25 prosenttia eli yhä useammat etsivät aineistoa, varaavat ja uusivat kirjoja tai muuta aineistoa Lumme-verkkokirjastosta.

Mikkelin seutukirjasto tarjoaa tarinoita, tietoa, taitoja ja tiloja kaikkien käyttöön. Monipuoliseen, ajantasaiseen ja uusiutuvaan kokoelmaamme hankittiin 17 788 nidettä vuonna 2017 kirjaston kokonaiskokoelman pysyessä noin 440 000 niteen lukemassa.