Mikkelissä riittää taas puhetta taiteesta

26.03.2018

Artikkelin kuva

Taiteen edistämiskeskuksen ja Mikkelin taidemuseon Puhetta taiteesta -luennot jatkuvat keväällä 2018 keskiviikkoisin 4.4., 2.5. ja 6.6. kello 17.30–19.30 Mikkelin taidemuseossa (Ristimäenkatu 5).

Mikkelin taidemuseon näyttelyiden ollessa nyt tauolla väistötiloihin siirtymisen vuoksi, Puhetta taiteesta -luennot kuitenkin jatkuvat. Kevään sarjassa teemoina ovat luontosuhde ja abstrakti valokuvassa.

4.4. taidekriitikko Pessi Rautio: Kuvataiteen luontosuhde

"Kuvataide on kautta aikojen esittänyt luontoa, vähintäänkin maisemaa. Omakohtainen suhde luontoon on nykyihmiselle aina vain monimutkaisempi pohdinnan kohde ja sellaisena luonto näyttäytyy myös nykytaiteessa. Myös vanhempien taideteosten luontosuhdetta voi katsoa uusin silmin."

Pessi Rautio on suomalainen taidekriitikko ja vuodesta 2009 Taide-lehden päätoimittaja. Hän on samalla myös lehden julkaisuyhtiön toimitusjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri ja on toiminut vapaana kriitikkona muun muassa Helsingin Sanomissa ja vuodesta 2003 alkaen Helsingin kaupungin taidemuseon näyttelyamanuenssina. Hän on myös kirjoittanut useita taidekirjoja.

2.5. valokuvataiteilija ja tutkija Juha Suonpää: ”Paikan luonto”

Ihminen ottaa paikan haltuunsa jättämällä merkkejä itsestään. Ne voivat olla pieniä tai suuria, hetkellisiä, pitkäaikaisia tai pysyviä. Paikan merkitys ihmiselle rakentuu kaikkien näiden jälkien ja muistojen summana. Samalla, kun ihminen jättää jälkensä paikkaan, paikka jättää jälkensä ihmiseen. Suonpäältä on juuri julkaistu aihetta käsittelevä valokuvateos: Juurtumisia (2018).

Valokuvataiteilija, elokuvantekijä ja tutkija Juha Suonpää (s.1963) toimii visuaalisen kulttuurin yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulun kansainvälisessä Media & Arts -koulutusohjelmassa.

Lukuisia kirjoja ja dokumenttielokuvia julkaissut taiteen tohtori ja kasvatustieteen maisteri Suonpää tutkii tällä hetkellä luontoon, tieteen visualisointiin, paikan identiteetin syntymiseen ja virtuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä.

6.6. valokuvataiteilija ja tutkija Laura Nissinen: Abstraktio suomalaisessa valokuvataiteessa

Nykyään taidevalokuvauksessa suosittu abstraktio herätti alkuvaiheessaan 1900-luvun alkuvuosikymmeninä – ja säännöllisesti senkin jälkeen – voimakasta vastustusta ennen kaikkea valokuvaajien keskuudessa. Sitä pidettiin hyödyttömänä ja valokuvan tallentavan ja esittävän luonteen vastaisena.

Abstraktio on jäänyt myös kotimaisessa valokuvatutkimuksessa huomiotta, vaikka sen osa välineen historiassa on olennainen.

Laura Nissinen on valokuvaaja ja tutkija, joka viimeistelee Aalto-yliopistossa väitöskirjaansa kotimaisesta abstraktista valokuvauksesta. Nissinen kuratoi tutkimusaiheestaan Suomen valokuvataiteen museossa 2017–2018 esillä olleen näyttelyn Abstrakti! Vuosisadan ilmiö 1917–2017.

Puhetta taiteesta -tilaisuudet johdattavat tuoreiden taideilmiöiden ja ajankohtaisten taidekeskusteluiden pariin. Puhe taiteesta auttaa ymmärtämään, arvioimaan, närkästymään ja ihastumaan taiteesta. Tapahtumat ovat avoimia keskustelutilaisuuksia, joihin toivotetaan tervetulleiksi eri taiteen alojen ammattilaiset, harrastajat sekä taiteesta kiinnostunut yleisö. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.