Mikkelissä suunnitellaan tulevaisuuden sairaalaa 9. – 11.3.

05.03.2018

Rakennusten 3D-mallintaminen on lähes arkipäivää, mutta peliteknologian käyttö ja virtuaalisen todellisuuden hyödyntäminen rakennusten suunnittelussa on vasta tuloillaan. Mikkelissä tulevaisuuden sairaalaa suunnitellaan maaliskuun toisena viikonloppuna pelikehittäjien, koodareiden, graafisten suunnittelijoiden, muotoilijoiden ja sote-alan asiantuntijoiden voimin.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk), Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ja Rakennusliike U. Lipsanen järjestävät Future Hospital Design Jam -yhteiskehittämistapahtuman Mikkelin keskussairaalalla 9. – 11.3.

Hackathon-tyyppisessä tapahtumassa otetaan selvää, kuinka peliteknologia, 3D-mallinnus, virtuaalitodellisuus ja pelillisyys voidaan tuoda osaksi tulevaisuuden sairaalan toimintaa, suunnittelua ja rakentamista. Suunnittelussa hyödynnetään palvelumuotoilua ja käyttäjäkokemuksia.

Essote rakennuttaa Mikkeliin uuden päivystyssairaalan ja hyvinvointikeskuksen. Virtuaalisessa Kuumassa sairaalassa ja Perhetalossa voidaan vierailla jo nyt ennen fyysisen rakennuksen valmistumista. Rakennusliike U. Lipsasen ja Essoten kehittämää 3D-mallia voidaan hyödyntää jatkossa myös simuloinnissa tai vaikkapa oppimispelien kehittelyssä.

–  Design Jam -tapahtuma tuo käyttäjälähtöisyyttä ja asiakasnäkökulmaa sairaalan suunnitteluun, kertoo kehittämispäällikkö Anu Salpakoski Essotesta.

Rakennusliike U. Lipsasella on jo hyviä kokemuksia virtuaalitodellisuuden käytöstä rakennuksen suunnittelussa. 

– Virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen tarvitaan kuitenkin uutta prosessia ja työkaluja käyttäjän kokemusten talteenottoon. Uskon, että Design Jamin avulla saadaan ratkaisuja näihin haasteisiin, sanoo kehityspäällikkö Jörg Hansmann.

Tapahtuma on tarkoitettu sote- ja IT-alan opiskelijoille ja ammattilaisille sekä muille aihealueesta kiinnostuneille.

– Vain mielikuvitus on rajana, kun tapahtumassa kokeillaan ja kehitellään nopeita prototyyppejä erilaisista ratkaisuista. Yhteiskehittämisen alustat tuovat yhteen palvelujen ja ympäristöjen kehittäjiä sekä käyttäjiä, kuvailee tutkimuspäällikkö Mikko Lampi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Osallistujille on täysi ylläpito sekä mahdollisuus kilpailla palkinnoista. Yrityksille tapahtuma tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden yhteistyöhön ja oman osaamisensa esilletuomiseen. Tapahtumaan odotetaan noin 60 osallistujaa.

Tapahtuman tarkemmat aikataulut: futurehospital.fi