Mutapalloilla tehoa Myrkkylammen puhdistumiseen

03.04.2019

Artikkelin kuva

Mikkelin kaupungin Lions-klubit, partiolaiset (Ekin Partio, Mikkelin Seudun Partiolaiset), Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT ja Mikkelin kaupunki toteuttavat yhdessä talkootyönä projektin, jonka tarkoituksena on puhdistaa yksi Kalevan lammista, eteläisin Myrkkylampi kesällä 2019. Projektissa parannetaan Myrkkylammen vedenlaatua ilman kemikaaleja. Tapahtuma on toiminnallinen osa ensimmäistä 5.6. Mikkelissä järjestettävää Finnish Lakeland Forumia ja Järvi-Suomen peruskirjan allekirjoitusta.

Suomen yli 21 000 leijonaa toteuttavat 2018–2020 Leijonat puhtaan veden puolesta – hankkeen. Tavoitteena on synnyttää maailman ensimmäinen vesileijonien vesiensuojeluverkosto, jossa ihmiset haastetaan toimimaan yhdessä maapallomme tulevaisuuden hyväksi. Ekin Partio ja Mikkelin Seudun Partiolaiset osallistuvat tempaukseen konkreettisesti tekemällä 1000 mutapalloa ja heittämällä ne varsinaisessa tapahtumassa 5.6. kello 17–19 Myrkkylampeen. Tapahtumaan osallistuminen korostaa partion arvojen mukaista konkreettista toiminnallisuutta, joka toimii osana partion ympäristökasvatusta ja lähiympäristöstä huolehtimista. Ekin Partio on meripartiolippukunta, joten vesistöt toiminnan kautta ovat tuttu elementti ja kunnostusprojekti konkreettista tekemistä järviluonnon hyväksi.

Myrkkylammen puhdistukseen käytettävä massa sisältää muun muassa keinosavea, maitohappobakteereja, hiivoja ja erilaisia sieniä. Menetelmä on turvallinen ja helppo toteuttaa esimerkiksi talkootyönä. Massasta muodostetaan mutapalloja partiolaisten ja leijonien voimin toukokuun 14.–15. päivinä kello 17 alkaen Ekilän tiloissa, Lönnrotinkatu 14, Myrkkylammen rannalla. Tapahtuma pallojen heittämiseksi veteen järjestetään Maailman ympäristöpäivänä 5.6.

Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä on iloinen, että juuri partiolaiset saatiin projektiin mukaan.

– Nuoret pääsevät konkreettisesti tutustumaan siihen, miten tieteen keinoin voidaan parantaa ympäristöä. Tapahtuma on konkreettinen toiminnallinen tulos Järvi-Suomen peruskirjan allekirjoituksesta ja antaa nuorille mahdollisuuden itse toimia luonnon hyväksi, Jouni Riihelä toteaa.

Kustannuksiltaan LUT-yliopiston menetelmä on erittäin edullinen: Myrkkylammen puhdistuksen kustannukset ovat arvioilta 3 000 euroa. LUT-yliopisto teki vuonna 2017 Suomen ensimmäisen kenttäkokeen EM-mutapalloilla (Effective Micro-organism) ja siitä saatiin erittäin lupaavia tuloksia. Kokeella haettiin lisätehoa valuma-alueiden vesiensuojeluun. Kokeessa onnistuttiin sitomaan muun muassa fosforia ja ravinteita lammen pohjalle painuvaan sedimenttiin. Hulevesikosteikon ravinnepitoisuudet alkoivat laskea jo viikossa, ja näkösyvyys parantui kahden viikon kuluessa.

– Olen innoissani, että leijonien vesiensuojelu saadaan käyntiin myös Etelä-Savossa. Tästähän voisi tehdä kaupunkiimme vaikka vuosittaisen, yhteisöllisen kevätperinteen, Mikkelin Lions Club Naisvuoren varapiirikuvernööri Maire Vierikko sanoo.

LUT-yliopiston professori Satu-Pia Reinikainen toteaa, että tällä hetkellä vastaavia kenttäkokeita on käynnissä esimerkiksi Lappeenrannassa sekä Pietarin alueella.

– On erityisen upeaa, että myös Mikkeli haluaa parantaa asukkaidensa elinympäristöä uudella, vihreällä teknologialla.