Näin äänestät vaalipäivänä 28.1.

25.01.2018

Vuoden 2018 Suomen tasavallan presidentinvaali toimitetaan sunnuntaina 28.1. Mikäli et ole äänestänyt ennakkoon, voit täyttää kansalaisoikeutesi vaalipäivänä.

Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty sinulle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Ilmoituskorttia ei tarvita äänestyksessä. Mikäli olet epävarma äänestyspaikastasi, voit kysyä sitä vaalipalvelunumerosta 0800 947 70. Mikkelissä äänestyspaikkoja on 21.
 
Ota mukaasi äänestyspaikalle henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi passikuvaa.
 

Voit ottaa mukaasi vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Äänestyspaikalla toimiminen

Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija myös merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt. Äänestyksestä äänestyspaikassa huolehtii vaalilautakunta.

Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä presidentinvaalin ehdokasluettelo. Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, vaaliavustaja tulee avustamaan sinua äänestyskoppiin.

Äänestyskopissa merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin. Tämän jälkeen mene taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.

Lopuksi pudota leimattu äänestyslippu vaaliuurnaan. Sen jälkeen voit poistua äänestyspaikalta.

mikkeli.fi/presidentinvaali2018