Norovirus valloillaan Mikkelin keskussairaalassa

27.03.2018

Artikkelin kuva

Oksentelua ja ripulia aiheuttava norovirus on liikkeellä Mikkelin keskussairaalassa. Tauti tarttuu saastuneista elintarvikkeista sekä kosketuksessa sairastuneeseen tai tämän lähiympäristöön.

Paras tapa välttää tartunta on pestä kädet saippualla kosketuksen jälkeen.

– Vatsatauti kaataa nyt henkilökuntaa ja sitä on paljon asiakkailla. Vatsatautisten tulee ennen päivystykseen tuloaan soittaa ensineuvoon, kehottaa päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä.

Norovirustartunnan tyypilliset oireet ovat äkillisesti alkava oksentelu ja ripuli. Muita mahdollisia oireita ovat pahoinvointi, vatsakipu, päänsärky, väsymys, vilunväristykset ja lihaskipu. Tartunnan oireet kestävät yleensä 1 – 3 vuorokautta, mutta oireet voivat pitkittyä varsinkin lapsilla ja henkilöillä, joilla on huono vastustuskyky.

Noroviruksen aiheuttamaan tautiin ei ole parantavaa lääkehoitoa. Yleishoito kotona on sama kuin muissa äkillisissä ripulitaudeissa: tärkeintä on pitää huolta riittävästä nesteen nauttimisesta.

Huolellinen käsienpesu vähentää virusten määrää käsissä merkittävästi. Siksi kädet tulee pestä aina WC:stä lähtiessä ja ennen ruokailua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla. Käsien kuivaaminen pesun jälkeen lisää tehoa.

Essote myös muistuttaa, ettei tavanomainen käsidesinfektio (esimerkiksi alkoholipitoiset käsihuuhteet) ei hävitä virusta käsistä ja pinnoilta yhtä tehokkaasti kuin saippuapesu, eikä käsidesinfektio korvaa pesemistä.