Nyt soitetaan Bachia! Kaupunginorkesteri suursäveltäjän jalanjäljissä 6.4.

03.04.2018

Artikkelin kuva

Tällä viikolla kuljetaan Bachin jalanjäljissä Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisen partnerin Daniel Raiskinin johdolla. Mikaelissa perjantaina 6.4. konsertin solistina kuullaan alttoviulistien kärkinimiin lukeutuvaa Tatjana Masurenkoa (kuvassa), joka urakoi solistina peräti neljässä teoksessa.

Johann Sebastian Bach innoitti teoksillaan useita jälkipolvien säveltäjiä. Konsertissa kuullaan muun muassa, miten Bachin kuuluisan pianoteoksen Wohltemperierte Klavierin teemat taipuivat Mozartin käsissä. J. S. Bachin Konsertto alttoviululle on rekonstruktio tehty hänen teoksistaan. Ohjelmassa kuullaan lisäksi muita säveltäjiä, jotka ovat saaneet vaikutteita Bachilta.

Pietarilaissyntyinen Daniel Raiskin on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Euroopan eturivin alttoviulisteista. Raiskin on toiminut vuosina 2005–16 saksalaisen Rheinische Philharmonie -orkesterin sekä vuosina 2008–15 puolalaisen Arthur Rubinstein -filharmonisen orkesterin pääkapellimestarina. Tällä hetkellä maestro toimii Belgradin filharmonisen orkesterin ja Teneriffan sinfoniaorkesterin päävierailijana. Syksyllä 2018 hän aloittaa Winnipegin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana. Mikkelissä Raiskin vieraili aiemmin useasti noin kymmenen vuotta sitten, ja vuonna 2016 tapahtunut uusintavierailu johti taiteellisen partnerin sopimukseen.

Tatjana Masurenko on yksi aikamme johtavista alttoviulisteista, joka konsertoi resitaalien ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi säännöllisesti eurooppalaisten ja aasialaisten huippuorkestereiden solistina. Musiikinopintonsa hän aloitti Pietarissa ensin viuluopinnoilla ja siirtyi 10-vuotiaana alttoviuluun. Masurenko on perehtynyt erityisesti vanhan musiikin esitystapaan, mutta on myös useiden uusien teoksien kantaesittäjä. Levytyksiä hän on tehnyt barokista romantiikan ajan musiikkiin.

BACHIN JALANJÄLJISSÄ
6.4.2018 klo 19, Mikaeli (Sointukatu 1)
Daniel Raiskin, kapellimestari
Tatjana Masurenko, alttoviulu

W. A. Mozart: 5 fuugaa jousille J. S. Bachin teoksesta Wohltemperierte Klavier II KV 405
J. S. Bach: Konsertto alttoviululle Es-duuri
Nejat Basegmezler: "Meine kleine Bachmusik" alttoviululle ja jousille
Alfredo Aracil: "Preludio y Coda" sooloalttoviululle
Edison Denisov: Chamber music alttoviululle, cembalolle ja jousille
C. Ph. E. Bach: Hampurin sinfonia A-duuri nro 4 Wq 182

Liput