Olympialaisissa hiihtävä Jasmin Kähärä pitää korkealla myös Mikkelin lippua

Jasmin Kähärä.

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarjamme alkaa talviolympialaisten tunnelmissa.

Rantakylän hiihtokoululadulta se lähti. Opetus oli innostavaa ja samanhenkinen porukka kannusti toisiaan. Sitten kohti kansallista huippua ja maailmancupin kisoja. Lopulta, helmikuussa 2022 päädytään Kiinaan. Pekingin talviolympialaisissa nähdään Mikkelistä ponnistava Jasmin Kähärä. Nykyisin Vuokatti Ski Teamia edustava Mikkelin Hiihtäjien kasvatti oli yllätysvalinta Suomen hiihtojoukkueeseen. Haastattelimme nuorta huippu-urheilijaa ennen yhden suurimman unelman täyttymystä.

Yksitoista vuotta sitten kymmenvuotias Jasmin Kähärä ilmoitti tavoitteekseen vuoden 2026 olympialaiset. Unelma täyttyi neljä vuotta aikaisemmin. On ehkä turha kysyä, millaisin fiiliksin hän lähtee olympialaisiin edustamaan Suomea, mutta kysytäänpä kuitenkin.

– Tosi hyvin fiiliksin! Olympialaiset on ollut aina suuri unelmani. En tosin uskonut, että vielä näihin 2022 kisoihin pääsisin, mutta hiihto on kulkenut hyvin ja olen valmis, Kähärä vastaa.

Hyvään fiilikseen liittyy mainiosti sujunut kausi, terveenä pysyminen ja loukkaantumisten välttäminen. Ehjä harjoittelu on taannut hyvän kisavireen Kähärän päämatkalla eli vapaan sprintissä.

– Onhan tässä useampi vuosi tehty tavoitteellista treeniä ja nyt se on alkanut tuottaa tulosta, Kähärä sanoo ja kertoo elävänsä täydellisesti hiihdon ehdoilla.

Vuokatissa asuva ja harjoitteleva Kähärä on kaikin puolin tyytyväinen tämänhetkiseen hiihtäjän elämäänsä.

– Täytyy olla kiitollinen, että hiihtoon täysimääräinen satsaaminen on taloudellisestikin mahdollista, siitä iso kiitos seuralle ja tukijoille.

Mikkelissä Kähärä käy harvakseltaan koronatilanteen vuoksi, ja nyt ”kuplassa” pysyttely onkin ollut erityisen tärkeää ennen olympiahiihtoja.

– Joukkueen ja perheen ulkopuolisia kontakteja pitää välttää. Kaupassa toki on ollut pakkokin käydä, mutta sen lisäksi ei oikeastaan muita menoja tässä voi olla, Kähärä kertoo.

Pekingissä odottava ultimaattinen ja kiinalaisen tehokas – ja urheilijoiden kannalta toivottavasti toimiva – koronakupla ei erityisemmin jännitä. Kähärä kuitenkin myöntää, että kisakokemuksesta tulee erikoinen järjestelyjen ja yleisöttömyyden vuoksi. Itse hiihtorata sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Pekingistä ja 1700 metrin korkeudessa, mikä osaltaan täytyy ottaa huomioon paikan päälle sopeutumisessa.

– Tuleehan se olemaan erikoinen ympäristö. En oikeastaan tiedä, mitä odottaa, mutta en ole kummoisemmin asiaa miettinyt. Hyvä vain, että kisakupla on tiukka, jotta ei tulisi ongelmia. Tärkeää on päästä perille, pysyä terveenä ja että ehtisi tutustua kisarataan ennen hiihtoa, Kähärä pohtii.

Mikkelissä oli rohkeutta kasvaa huippuhiihtäjäksi

Latupirtin lenkki on monelle mikkeliläiselle hiihtoharrastajalle tuttu käsite. Sitä sivakoi myös Jasmin Kähärä juniorivuosinaan viikonloppuisin. Kähärän lajirepertuaariin hiihto liittyi 9–10-vuotiaana, muita lajeja olivat muun muassa jalkapallo ja yleisurheilu, johon Jasminin sisko Jessica Kähärä lopulta päätyi.

– Meillä oli aikoinaan hiihtokoulussa tosi hyvä ryhmä ja hyvää valmennusta. Hiihtoinnostus säilyi helposti ja siskon kanssa fanitettiin telkkarista suomalaisia hiihtäjiä, Aino-Kaisa Saarista ja Virpi Kuitusta (nykyinen Sarasvuo), Kähärä muistelee.

Kotikaupunginosa Rantakylän hiihtokoululatujen lisäksi Kalevankankaan maastot tulivat tutuiksi. Nykyisin sprintin spesialistina tunnettu Kähärä luettelee vahvuuksikseen nopeuden, räjähtävyyden ja kimmoisuuden. Monipuolisesta lajitaustasta on siis ollut hyötyä.

Olympiapaikan varmistuttua Kähärän puhelin alkoi laulaa onnitteluista. Mikkelissä into ja ylpeys kaupungin omaa hiihtäjää kohtaan on suuri, vaikkei Kähärä seuratasolla enää edusta eteläsavolaisia värejä.

– Pekingissä pidän kyllä Mikkelinkin lippua korkealla. Olen kiitollinen kaikista tsemppiviesteistä ja onnitteluista, niitä on tullut valtavasti. Hiihtourani kuitenkin alkoi Mikkelissä ja sieltä olen saanut paljon tukea. Olen kiitollinen, että minulla oli lapsena mahdollisuus aloittaa hiihdon harrastaminen ja edetä urallani kohti unelmia, Kähärä sanoo.

Kähärän lisäksi Suomen naisten hiihtojoukkueeseen Pekingin olympialaisiin valittiin Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Kuva: Vuokatti Ski Team Kainuu / Heidi Lehikoinen

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.