Perjantaina 13.4. vietetään Tapaturmapäivää

11.04.2018

Artikkelin kuva

Kansallista Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13. huhtikuuta. Erityisenä kohderyhmänä ovat miehet, joille näyttäisi sattuvan ja tapahtuvan sekä kotona että työpaikalla.

Tapaturmakuolleisuus on korkeampaa työikäisillä miehillä kuin naisilla. Miesten tapaturmakuolleisuus on vähentynyt viime vuosina, mutta edelleen työikäisten tapaturmaisesti aiheutuneista kuolemista 80 prosenttia sattuu miehille.

Tapaturmia voi ehkäistä omilla valinnoilla

Tapaturmat ovat yksi suurimpia ongelmia kansanterveyden kannalta. Suurin osa miehille sattuvista tapaturmista olisi vältettävissä omilla valinnoilla: tunnistamalla vaaran paikat, käyttämällä turvavälineitä, arvioimalla riskit ennalta – ja vähentämällä kikkailua.

Nyt huhtikuussa Tapaturmapäivä-kampanjan keskiössä on ”perusmies”, joka osaa kaiken ja kikkailee. Kampanja kannustaa miehiä miettimään omia toimintatapojaan teemalla ”Miehille sattuu liikaa – älä kikkaile”.

Mikä on Tapaturmapäivä?

Useat järjestöt ja viranomaiset ovat tehneet kotitapaturmien ehkäisytyötä yhteistyössä vuodesta 1993 alkaen. Yksi yhteistyön muodoista on vaikuttaa ihmisten asenteisiin kampanjoimalla Tapaturmapäivänä. Ajankohta vaihtelee vuosittain, sillä päivää vietetään jokaisena perjantaina 13. päivä. Vuonna 2018 päiviä on kaksi: 13. huhtikuuta ja 13. heinäkuuta.

Lisätietoja tapaturmien riskien hallinnasta on osoitteissa www.tapaturmapäivä.fi ja www.kotitapaturma.fi.