Puhetta taiteesta -luennot jatkuvat syksyllä taidemuseossa

26.08.2019

Artikkelin kuva

Puhetta taiteesta –luennot jatkuvat Mikkelin taidemuseon väistötiloissa kauppakeskus Akselissa. Tilaisuudet järjestetään kello 17.30–19.30.

Syksyn aikana pohditaan Mannerheim-myyttiä, pelitaidetta, Ellen Thesleffin elämää ja sitä, kun taiteilija muutti lakitoimistoon. Tilaisuus sisältyy taidemuseon pääsymaksuun.

4.9. Taiteilija Jani Leinonen ja toimittaja Tapani Ripatti: Kuuluuko Mannerheim jalustalle?

Toimittaja Tapani Ripatti ja taiteilija Jani Leinonen keskustelevat marsalkka Mannerheimiin liittyvistä myyteistä ja miten niitä on toisinnettu taiteen kautta. Edustavatko Mannerheimille pystytetyt veistokset tätä päivää, kun historian tutkimus tuo esille uutta tietoa muuttaen perinteistä, mystifioitua Mannerheim-kuvaa.

30.10. Pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen: Pelitaiteen kokemus

"En ole pelannut, mutta kotona on teini, joka pelaa koko ajan". Digitaaliset pelit ovat paisuneet peliharrastuksen ja pelikulttuurin ennennäkemättömiin mittoihin parissa vuosikymmenessä. Ikänsä pelanneille pelit ovat luonteva itseilmaisun muoto, joten pelitaide tulee räjähtämään lähitulevaisuudessa. Mutta mitä pelitaide on? Pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen tarjoaa ajattelua avartavia työkaluja pelien taiteellisuuden avaamiseen ja pelien katsomiseen taiteellisten linssien läpi.

6.11. Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck: Ellen Thesleff

Taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Schreck pureutuu taiteilija Ellen Thesleffin taiteeseen ja elämään. Thesleff oli edelläkävijä omana aikanaan, jolloin naisten oli vaikeaa saada arvostusta taidemaailmassa, olipa kuinka lahjakas tahansa. Rohkealla tyylillään Thesleff loi merkittävän taiteellisen uran, ja hän itsekin tiedosti oman arvonsa kutsuen itseään Pohjolan Leonardoksi.

4.12. Taiteilija Tiitus Petäjäniemi: Taiteilijana työyhteisössä

Taiteilija Tiitus Petäjäniemi keräsi pensselinsä ja öljyvärinsä ja muutti ateljeensa ensin lakitoimistoon, sitten sijoitusyhtiöön ja lopulta ministeriöön. Hankkeelle hän sai rahoitusta Koneen säätiöltä, joka kannustaa nimenomaan rohkeisiin avauksiin. Miten taiteilija otettiin vastaan näissä työyhteisöissä ja mitä vuorostaan taiteilija sai omalle taiteen tekemiselleen?

Puhetta taiteesta -tilaisuudet johdattavat tuoreiden taideilmiöiden ja ajankohtaisten taidekeskusteluiden pariin. Puhe taiteesta auttaa ymmärtämään, arvioimaan, närkästymään ja ihastumaan taiteesta. Tapahtumat ovat avoimia keskustelutilaisuuksia, joihin toivotetaan tervetulleiksi eri taiteen alojen ammattilaiset, harrastajat sekä taiteesta kiinnostunut yleisö.