Pyöräilyn ja liikunnallisen tekemisen viikkoja vietetään syyskuussa

04.09.2020

Artikkelin kuva

Pyöräilyviikkoa vietetään 5.–13.9. teemalla Pyöräilyn ilo. Heti perään vuorossa on Liikkujan viikko 16.–22.9. teemalla Arjen matkoista terveyttä ja hyvää mieltä. Mikkelin kävelyn ja pyöräilyn edistämisryhmä kannustaa kaikkia liikunnan iloihin ja mikkeliläisestä luonnosta nauttimiseen läpi syksyn.

Pyöräily ja kävely ovat usealle sopivia, nivelystävällisiä liikuntamuotoja. Pyöräillessä maisemat vaihtuvat mukavan nopeasti ja heikommallakin kuntotasolla pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta. Pyöräillessä jalkojen voimataso erityisesti reisissä vahvistuu, hapenottokyky paranee ja tasapainokyky saa hyvää harjoitusta, etenkin jos ajelee hiekkateillä ja metsäpoluilla.

Kävelyn haasteellisuutta voi itse säädellä reitin valinnalla ja nopeudella. Lyhyetkin lenkkeilyt ovat hyvinvoinnille ja lihaskunnolle hyväksi. Maastokävely edistää tasapainon hallintaa. Mikkelissä siihen on erinomaiset mahdollisuuden muun muassa Kalevankankaan monikäyttöreiteillä, jotka mutkittelevat läpi Kalevankankaan metsäisen ympäristön, välillä pienempinä polkuina ja välillä helpompikulkuisina osuuksina. Pyöräilyseura Velo Saimaa on tehnyt sivustolleen opasvideon Kalevankankaan reiteistä.

Lisäksi kävely ja pyöräily ovat ympäristöystävällisiä valintoja sukupolveen katsomatta. Pyörällä kaiken ikää -mallin mukaisesti Mikkelissä onkin käynnistetty ikäihmisten riksapyöräilyt kesällä 2020. Pyöräilyt jatkuvat syksyn ajan sään salliessa ja uudella innolla taas ensi vuonna.

Luontoliikkumisen suosio on lisääntynyt

Luontoliikkuminen tutkitusti rentouttaa ja vähentää stressiä. Jo kahdenkymmenen minuutin luontoympäristössä liikkuminen ja oleilu alentaa verenpainetta. Koronaviruspandemian aikana suomalaisten liikkuminen luonnossa ja tutustuminen omiin lähiluontokohteisiin on lisääntynyt.

Mikkelin alueella on runsaasti luonto- ja retkeilykohteita sekä kota- ja laavupaikkoja. Näistä lisätietoa on saatavilla kaupungin nettisivuilla. Säynätin retkeilyreitin kota on esteetön. Esteettömästi pääsee kulkemaan myös Suojalammen luontopolun alkupään uimarannalle saakka.

Pyöräilijöiden olosuhteet kohenivat keskustassa

Mikkelin keskustaan Raatihuoneenkadulle valmistui kesän aikana kevyen liikenteen väylä Hallitustorin ja Mikonkadun välille. Torilta voi siis nyt helposti pyöräillä yhdistettyä jalankulku- ja pyörätietä Rantakylään tai vaikka Otavaan saakka.

Kesäkuussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki tuo katukuvaan uusia liikennemerkkejä ja muuttaa tiemerkintöjä monessa tilanteessa, mutta suurimmaksi osaksi liikenteessä toimitaan edelleen tutuilla säännöillä. Huomioitavaa on, että monella liikennemerkkejä ja tiemerkintöjä koskevalla muutoksella voi olla vuosien siirtymäaika ja sen aikana tulee liikenteessä näkymään sekaisin uusia ja vanhoja merkkejä sekä merkintöjä, jotka vaativat jokaiselta erityistä valppautta. Uusi tieliikennelaki korostaa ennakointia ja toisten tienkäyttäjien huomioon ottamista. 

Näkyvä uudistus on myös se, että polkupyörässä pitää olla valkoista tai vaaleankeltaista valoa eteenpäin näyttävän valaisimen lisäksi myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin pimeän tai hämärän aikaan ajettaessa tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut.   

Pyöräilyviikon tapahtumia Mikkelin alueella

La 5.9. Luonteripyöräily, lähtö Anttolahovista. Ilmoittautuminen päättynyt.
Ma 7.9. Klo 10–14 Mikkelin torilla pienimuotoista pyöränhuoltoa, opastusta sekä vanhojen pyörien kierrätystä.
Ma 7.9. Mikkelin Ladun maanantaipyöräilyjen päätöstapahtuma, lähtö Puistokadulta. Kello 17 starttaavat Leppoisen lenkin polkijat ja kello 18 on pääryhmän lähtö.
Ke 9.9. Essoten henkilökunnan Hyvän mielen pyöräily. Lähtö klo 17 torilta.
To 10.9. Mikkelin Ladun iltalenkki uusille Visulahden suunnan kevyen liikenteen väylille. Lähtö torilta kello 18. Mukana Liikenneturva.
La 12.9. Mikkelin Ladun pyöräily avoimiin ateljeihin. Kellonaika tarkentuu.