Riskiryhmien influenssarokotukset alkavat

01.11.2017

Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset alkavat 1.11. lähtien. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote) rokottaa riskiryhmiin kuuluvia pääasiassa eri paikkakuntien hyvinvointikeskuksissa ja -asemilla ja Mikkelissä pääkirjaston Mikkeli-salissa.

Tarkemmat tiedot rokotusajankohdista ja -paikoista voi lukea lehti-ilmoituksista ja Essoten nettisivuilta.

Influenssa sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

Influenssarokotus uusitaan joka vuosi. Riskiryhmillä on suurin vaara sairastua vakavampaan taudinmuotoon.

-Terveet ihmiset selviävät influessasta levon avulla, mutta erityisesti riskiryhmiin kuuluvia influenssa ja sen jälkitaudit voivat viedä jopa sairaalahoitoon. Yli 65-vuotiaiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua influenssaan on korkea, vaikka he olisivatkin terveitä. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien riski sairastua vakaviin jälkitauteihin on korkea, muistuttaa Essoten infektiosairauksien ylilääkäri Sakari Vuorinen.

Riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta myös sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt. Lue tarkemmat määrittelyt riskiryhmistä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta.

-Riskiryhmät on lueteltu hyvin yksityiskohtaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla. Tarkista sieltä, kuulutko riskiryhmään, jos asiassa on epävarmuutta, Vuorinen kehottaa.

 

Jos et kuulu riskiryhmään ja haluat ottaa rokotuksen, pyydä resepti hyvinvointikeskukselta tai -asemalta ja käy ostamassa rokote apteekista. Rokotuksen voi mennä ottamaan rokotuspäivinä.

-Jos kuulut riskiryhmään, niin oman hyvinvointisi takia rokotus on erittäin tärkeä. Pyydämme käyttämään rokotuksissa vaatteita, joilla käsivarren saa nopeasti esiin, kehottaa vastaanottopalvelujen ylilääkäri Hans Gärdström.


Sote-henkilöstö rokotetaan
Myös potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat saavat maksuttoman influenssarokotuksen. Rokottautumalla influenssaa vastaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ei ainoastaan suojaa itseään influenssalta vaan suojaa myös ikääntyneitä ja sairaita, joilla influenssarokotusten teho jää heikoksi.

Henkilökunnan rokotukset vähentävät asiakkaiden kuolleisuutta etenkin pitkäaikaislaitoksissa, palvelutaloissa ja ikääntyneiden henkilöiden hoitopaikoissa.


Pneumokokkirokotukset käynnissä myös
Samaan aikaan ovat käynnissä myös pneumokokkirokotukset. Pneumokokki on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia.

Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume. Kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluville pienille lapsille ja kantasolusiirron saaneille pneumokokkirokotukset ovat maksuttomia. Essotessa voi saada pneumokokkirokotteen reseptin sähköisten palvelujen kautta ilman käynti lääkärillä tai soittamatta mihinkään suoraan nettisivujen kautta.

Rokote voidaan laittaa samalla käynnillä kuin influenssarokote, jos se on asiakkaalla mukana. Ajan voi varata myös erikseen.