Riskiryhmien influenssarokotukset alkavat 24.10.

17.10.2018

Artikkelin kuva

Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset alkavat 24.10. Essote rokottaa riskiryhmiin kuuluvia pääasiassa eri paikkakuntien terveyskeskuksissa ja Mikkelissä monitoimijakeskus Omatorilla, Porrassalmenkatu 21:ssä.

Tarkemmat tiedot rokotusajankohdista ja -paikoista voi lukea täältä (klikkaa linkkiä).

Influenssa sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon.

Influenssavirus A ja B muuntuvat nopeasti, joten rokotus uusitaan vuosittain. Riskiryhmin kuuluvien vaara sairastua vakavampaan taudinmuotoon tai jälkitauteihin on suurin.

– Terveet ihmiset selviävät influenssasta levolla. Riskiryhmäläisille influenssa ja sen jälkitaudit voivat viedä sairaalahoitoon. Yli 65-vuotiaiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastumiseen on korkea, muistuttaa Essoten infektiosairauksien ylilääkäri Sakari Vuorinen.

Riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta myös sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Jos ei kuulu riskiryhmään ja haluaa ottaa rokotuksen, voi pyytää lääkäriltä reseptin ja käydä ostamassa rokote apteekista. Rokotuksen voi mennä ottamaan rokotuspäivinä.

Sote-henkilöstö rokotetaan

Myös terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat saavat maksuttoman influenssarokotuksen.

Rokottautumalla influenssaa vastaan sote-henkilöstö ei ainoastaan suojaa itseään influenssalta vaan suojaa myös ikääntyneitä ja sairaita, joilla influenssarokotusten teho jää heikoksi. Sote-ammattihenkilöiden hyvä rokotuskattavuus pienentää hoidettavien tai autettavien riskiä sairastua vakavaan jälkitautiin.

Pneumokokkirokotus sotaveteraaneille ja lapsille

Sotaveteraanitunnuksen omistavat henkilöt ovat oikeutettuja saamaan maksuttoman pneumokokkirokotuksen vakavia pneumokokkitauteja vastaan vuoden 2018 aikana. Rokote voidaan antaa influenssarokotuksen yhteydessä.

Myös kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluville pienille lapsille ja kantasolusiirron saaneille pneumokokkirokotukset ovat maksuttomia.

Maksuttomiin ryhmiin kuulumattomat voivat saada pneumokokkirokotteen reseptin Essoten sähköisten palveluiden kautta ilman käyntiä lääkärillä tai soittamatta.

Pneumokokki on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.