Saimaa Geopark uudisti johtonsa

26.03.2020

Artikkelin kuva

Saimaa Geopark ry piti vuosikokouksen etäyhteyksin torstaina 26.3. Kokouksessa käsiteltiin normaalit yhdistyksen vuosikokousasiat.

Vuosikokouksessa yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä ja varapuheenjohtajaksi Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen. Yhdistyksen toiminnanjohtajana on Heli Rautanen.

Yhdistyksen keskeisimmät tehtävät seuraavan kahden vuoden aikana ovat:
1) Unesco Global Geopark -statuksen hankkiminen
Yhdistys varmistaa, että Saimaa Geopark saa hakemuksensa mukaisen Unesco-statuksen.
2) Saimaa Geopark Partner -toiminnan kehittäminen
Yhdistys panostaa yritysyhteistyötoiminnan kehittämiseen ja hakee alueelta uusia yrityksiä osaksi Geoparkin matkailu- ja palveluliiketoimintaa. Alueelle myös koulutetaan Georanger (geopark) -oppaita.
3) Geopark-tuntemuksen lisääminen alueella
Yhdistys tukee toimillaan asukkaiden ja kesäasukkaiden geologian ja kotiseudun tuntemusta ja arvostusta.

Geopark Visitor Center avautuu Mikkelissä

Mikkelissä Urpolan luontokeskuksessa avautuu kesällä 2020 Geopark Visitor Center. Sen yhteydessä sijaitsee Saimaasta kertova, uusia teknologioita hyödyntävä älyseinä. Seinän avulla asiakkaat voivat perehtyä muun muassa Saimaan geologiseen syntyyn, alueen geopark-kohteisiin ja Saimaa Geopark Partnereiden palveluliiketoiminnan tarjontaan. Älyseinä on toteutettu yritysyhteistyössä mikkeliläisen digitaalisia elämyksiä tuottavan OiOi Collective Oy:n kanssa. Geopark Visitor Centerin avautuminen yleisölle tapahtuu koronaviruksesta palautuvan yhteiskunnan aikataulussa.

– Poikkeusolojen jälkeen yhteiskunta tarvitsee elinvoiman palauttamista laajalla rintamalla. Siksi Saimaa Geopark Partnereiden eli paikallisten matkailualan yritysten nostaminen toiminnan keskiöön on merkityksellistä. Toisaalta globalisaation horjuessa viruksen myötä oman alueen geologisella ja paikallisella kotiseututietämyksellä voi olla arvaamattoman suuri tarve juuri tulevina vuosina. Saimaa Geoparkille asetetut kehittymisen tavoitteet motivoivat työhön eteläisen Saimaan ympärillä, toteaa yhdistyksen tuore puheenjohtaja Jouni Riihelä. 

Geoparkien tavoitteena kestävä geoturismi

Saimaa Geoparkin tavoitteena on alueen kestävä taloudellinen kehittäminen geoturismin avulla. Matkailullisen vetovoiman näkökulmasta geopark-alueet ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Geopark ei ole suojelualue, vaan työkalu, jonka avulla alueen matkailua kehitetään kestävästi sen omat geologisen erityispiirteet huomioiden.

Saimaa Geoparkin maantieteellinen alue on eteläinen Saimaa ja muodostuu seuraavista kunnista: Mikkeli, Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti, Savitaipale, Taipalsaari, Juva, Puumala ja Sulkava.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia