Saimaa Geoparkille haetaan UNESCOn Global Geopark -statusta

03.07.2018

Artikkelin kuva

UNESCOn Global Geopark -arviointiryhmä vieraili Mikkelissä Saimaa Geoparkin kohteissa tiistaina 3.7. Arvioijina toimi kaksi asiantuntijaa, Mr. Tan Van Tran Vietnamista ja Mr. Charalampos Fasoulas Kreikasta (kuvassa).

Arvioijat kiertävät Saimaa Geoparkin luontokohteita neljän päivän ajan. Mikkelissä kohteita olivat Urpolan luontokeskus, Pursialan hiidenkirnu, Mikkelipuisto ja Anttolan satama. Arvioijat kirjoittavat kierroksestaan raportin, joka on yksi peruste UNESCOn päättäessä statuksen myöntämisestä.

Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen näkee UNESCOn kansainväliseen verkostoon pääsemisen suurena askeleena alueen luontomatkailulle.  

– Tällä hetkellä toimimme kansallisena geoparkina, mutta UNESCOn Global Geopark -statuksen kautta saisimme leveämmät hartiat ja pääsisimme tuomaan aluettamme vahvemmin esiin kansainvälisesti. Näin alueen luontomatkailuarvot nousisivat entisestään.

Saimaa Geoparkin alueella on sekä rikas geologinen että luonto- ja kulttuurihistoriallinen perintö. Heli Rautanen tähdentää geoparkin olevan kaikkien ulottuvilla ja vapaasti käytettävissä.

– Geoparkit on tarkoitettu kaikille, sekä paikallisille että turisteille.

Mikä ihmeen Saimaa Geopark?

Saimaa Geopark sijaitsee yhdeksän kunnan alueella Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Mikkelin lisäksi Saimaa Geoparkin kuntia ovat Imatra, Juva, Lappeenranta, Puumala, Ruokolahti, Savitaipale, Sulkava ja Taipalsaari.

Geopark on yhtenäinen alue,
– jolla on erityistä geologista arvoa
– joka sisältää kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä geologisia maisemia ja nähtävyyksiä
– jossa voi olla myös arkeologisesti, ekologisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti tärkeitä kohteita.
– geopark-alueet ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja UNESCOn maailmanperintökohteisiin, vaikka geopark ei olekaan suojelualue.

Eri maissa olevat geoparkit muodostavat kansainvälisen verkoston. Maailmassa on tällä hetkellä 140 UNESCO Global Geoparkia 38 maassa. Suomessa on ennestään vain yksi UNESCO Global Geopark, ja se sijaitsee Rokualla.

Kuva: UNESCOn Global Geopark -arviointiryhmä vierailulla Urpolan luontokeskuksessa. Kuvaaja Jessica Järvinen.