Saimaa Sinfonietta soittaa Mikaelin perjantai-illassa kantaesityksen

18.11.2020

Artikkelin kuva

Marraskuun 20. päivänä Saimaa Sinfonietta -konsertissa koetaan kulttuurihistoriallisesti merkittävä hetki. Kantaesityksensä saa suomalaissyntyisen Laura Netzelin (1839‒1927) pianokonsertto yli 120 vuotta teoksen säveltämisen jälkeen. Pianokonserton kantaesittää ruotsalainen pianotaiteilija Stefan Lindgren. Konsertin johtaa Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Mikkelin musiikkijuhlien kanssa.

Laura Netzelin pianokonsertto on säilynyt vain käsikirjoituksina eikä sitä ole koskaan aikaisemmin esitetty tai puhtaaksikirjoitettu. Netzelin sävellysten arkistotiedoissa on maininta, että pianokonsertosta olisi orkestroitu vain toinen osa. Laajassa projektissa, jossa Savon soitannollinen seura paikallistaa, tutkii ja digitoi naissäveltäjien suurteoksia, havaittiin kuitenkin 2019 alkupuolella, että arkistotiedoista poiketen jäljellä oleva materiaali käsittää täysin orkestroidun pianokonserton. Teos vaikuttaisi siis valmistuneen kokonaan, mutta viimeinen osa katkeaa äkisti viimeisten käsikirjoitussivujen ilmeisesti kadottua.

Savon soitannollisen seuran puheenjohtaja Petteri Nieminen on täydentänyt teoksen Netzelin teemojen ja motiivien pohjalta. Teoksen taiton ja oikoluvun on tehnyt Jussi Mattila. Tukholman Kuninkaallisen filharmonian pianisti Stefan Lindgren on oikolukenut partituurin ja soolostemman sekä laatinut harjoittelua varten teoksen pianopartituurin. Hän toimii lisäksi kantaesityksen solistina.

Pianokonsertto on merkitty Lagon opusnumeroksi 84, se on sävelletty ennen vuotta 1897 ja edustaa Netzelin kypsää romanttista tyyliä. Konsertissa kuullaan lisäksi Johannes Brahmsin kaihoa ja suuria tunteita täynnä oleva Neljäs sinfonia.

SAIMAA SINFONIETTA – UNOHDETTU JA LÖYDETTY
20.11. klo 19 Mikaeli (Sointukatu 1)
Liput

Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Stefan Lindgren, piano

Antonin Dvořák: Slaavilainen tanssi op. 46/8
Laura Netzel: Pianokonsertto op. 84 (kantaesitys)
Johannes Brahms: Sinfonia nro 4 e-molli op. 98