Schubertin ja Brucknerin kestosuosikit Mikaelissa 19.4.

16.04.2018

Konserttitalo Mikaelissa saadaan torstaina 19.4. ihastella suuren orkesterin sointia Mikkelin ja Kuopion kaupunginorkestereiden yhteiskonsertissa. Ohjelmassa kuullaan säveltäjiltään kesken jääneet kestosuosikit: Schubertin h-molli-sinfonia ja Brucknerin 9. sinfonia kapellimestari Alberto Hold-Garridon (kuvassa) johdolla

Barcelonassa syntynyt ja Tanskassa varttunut Alberto Hold-Garrido on johtanut lukuisia sinfoniaorkestereita Pohjoismaissa. Hän on johtanut oopperakirjallisuuden keskeisimpiä teoksia muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Viron ja Walesin Kansallisoopperoissa, Moskovan Novaja-oopperassa, Malmön oopperassa sekä Ruotsin kuninkaallisen oopperassa, jonka ylikapellimestarina hän toimi vuosina 2001 – 2003. Orkesterin- ja kuoronjohtoa Hold-Garrido opiskeli Kööpenhaminan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa sekä Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan kapellimestariluokalla.

Konsertin aloitusnumerona kuultava Schubertin h-mollisinfonian, lisänimeltään ”Keskeneräinen” kolmas osa jäi Schubertilta kesken ja sinfonia on tästä syystä tavanomaisesta poiketen kaksiosainen. Tästä huolimatta se on saavuttanut aseman rakastetuimpien sinfonioiden joukossa. Keskeneräinen sinfonia jäi unohduksiin vuosikymmeniksi ja se kantaesitettiin Wienissä vasta vuonna 1865 – liki neljäkymmentä vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen.

Suurimpiin sinfonikkoihin lukeutuvan Anton Brucknerin yhdeksäs sinfonia on inspiroinut monia jälkipolvien säveltäjiä, vaikka teoksen viimeinen osa ei ehtinyt tulla valmiiksi ennen säveltäjän kuolemaa vuonna 1896. Viimeisestä osasta on tehty useampia rekonstruointiyrityksiä, mutta tavallisesti päädytään esittämään kolmea Brucknerin kirjoittamaa valmista osaa – niin tässäkin konsertissa.

KOMEASTI KESKENERÄISET
19.4. klo 19, Mikaeli (Sointukatu 1)

Yhteistyössä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa
Alberto Hold-Garrido, kapellimestari

Franz Schubert: Sinfonia h-molli "Keskeneräinen"
Anton Bruckner: Sinfonia nro 9

Liput