Seksuaalineuvonnan vastaanotto aloitti Essotessa

17.04.2018

Artikkelin kuva

Seksuaalineuvonnan vastaanotto on aloittanut Mikkelin keskussairaalalla. Vastaanotto toimii keskiviikkoisin äitiyspoliklinikan tiloissa huoneessa E2037.

Asiakkaat tulevat vastaanotolle joko hoitajan tai lääkärin ohjaamina. 

Neuvonnan keskeisiä alueita ovat seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen liittyvät kysymykset ja ongelmat. Tarve seksuaalineuvontaan voi ilmetä esimerkiksi vastaanottokäynnillä, kouluterveydenhuollossa, osastojaksolla, synnytyksen tai leikkauksen yhteydessä. 

– Seksuaalineuvonnan vastaanotolle tuloon riittävät uteliaisuus, hämmennys tai muut seksuaalisuuteen liittyvät mieltä painavat asiat, kertoo Essoten terveyspalvelujen ylihoitaja Heidi Häkkinen.

Käytännössä seksuaalineuvontaa antavat kätilöt Katja Mattila ja Noora Vahvaselkä-Lahtinen, kouluterveydenhoitaja Kaarina Kiri ja vanhus-ja vammaispalvelujen sairaanhoitaja Ida-Sofia Paavilainen.

– Neuvonnan aiheena voivat olla esimerkiksi kysymykset ja ajatukset seksuaalisuuden ja sukupuolikokemusten moninaisuudesta, vanhenemiseen tai vammaisuuteen liittyvä problematiikka, poikkeamat seksuaalianatomiassa tai häiriöt seksuaalisissa toiminnoissa kuten yhdyntäongelmat sekä kiputilat tai esimerkiksi syöpähoitoihin liittyvät ongelmat, Mattila sanoo.