Sodan ja rauhan keskus Muisti ja Päämajamuseo Vuoden museo -kilpailun finaaliin

Sodan ja rauhan keskus Muisti ja Päämajamuseo on valittu Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2022 -kilpailun finaaliin.

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan.

Muistin ja Päämajamuseon lisäksi finaaliin pääsi kolme museota: Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingistä, Lottamuseo Tuusulasta ja Poliisimuseo Tampereelta. Vuoden museo -tunnustuspalkinto jaetaan tänä vuonna kahdeksatta kertaa.

– Sodan ja rauhan keskus Muisti toimii monella saralla museoiden kehittämisen etujoukoissa. Olemme uudistajana sotahistorian sisältöjen monipuolistamisessa ja näkökulmien avaamisessa, näyttelyteknologian kehittämisessä sekä tieteen ja tutkimuksen hyödyntämisessä museokentällä, sanoo Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

– Nämä olivat varmasti valttejamme finaalipaikan saavuttamiseen.

Museokentällä kiinnostavaa on myös uuden tiedekeskuksen avaaminen jo toimivan museon yhteyteen. Muistin ja Päämajamuseon yhteinen näyttelykierros historiallisesti merkittävässä rakennuksessa on ainutkertainen kokonaisuus.

– Finaalipaikka on hieno kunnianosoitus meille kaikille. Ehdokkuus jatkaa positiivista huomiota, jota Muistin avaaminen on päämajakaupungille tuonut, sanoo Mikkelin kaupungin museojohtaja Matti Karttunen.

Palkintolautakunta vierailee kevään aikana finalistimuseoissa ja jakaa palkinnot Valtakunnallisten museopäivien Museopalkintogaalassa Ahvenanmaalla 19. toukokuuta 2022. Gaalassa jaetaan myös Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museokauppa -palkinnot. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia