Suomen hallituksen kirjastokiertue piipahti Mikkelissä

22.07.2019

Artikkelin kuva

Perjantaina 19.7. Mikkelin pääkirjastoon saapui kaksi keskustalaista hevosmiestä – St Michel -ravien aattona. Suomen hallituksen kirjastokiertue rantautui Mikkeliin mukanaan valtiovarainministeri Mika Lintilä ja eteläsavolainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Saavuimme Mikkeliin juuri sopivasti ennen raveja, Jari Leppä tuumasi ihmisille, joita oli saapunut paikalle nelisenkymmentä.

Politiikasta kiinnostuneita kaupunkilaisia, Mikkelin luottamushenkilöitä ja toimittajia valaistiin tuoreella hallitusohjelmalla ja sen sisällöllä. Paikaksi valikoitui kirjasto hallitusohjelman julkaisemistilaisuuden mukaisesti – olihan se tehty uutuuttaan hohtavassa Oodi-kirjastossa Helsingissä.

– Tärkein tavoite hallitusohjelmassa on tietenkin työllisyyden nostaminen, Jari Leppä kertoi.

Samalla maa- ja metsätalousministeri painotti, että ohjelmaan on kirjattu vahvasti aluekehittäminen ja alueiden tasa-arvoisuus esimerkiksi tienpidossa.

– Ja sote-uudistus aiotaan nyt ihan oikeasti saada maaliin, Leppä lohkaisi.

Seuraavaksi pertunmaalainen pitkän linjan poliitikko otti kirjastossa olleen väen haltuunsa ja ryhtyi hehkuttamaan biotalouden edistämistä ja ilmastopolitiikkaa.

– Suomi on näissä asioissa oikealla tiellä, Leppä sanoi.

– Me näytämme oikeaa suuntaa. Lisäksi meillä on osaamista ja mahdollisuuksia liiketoimintaan, esimerkiksi vesiosaaminen on meillä huippuluokkaa.

Töitä olisi, mutta ei tekijöitä

Valtiovarainministeri Mika Lintilä on tuntenut Jari Lepän jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Takana on monenlaista yhteistyötä – nyt molemmat kantavat ministerisalkkua.

– Hallitusneuvottelut kestivät kauan, mutta ne olivatkin perusteelliset, Lintilä muisteli mennyttä kevättä.

– On selvää, että hallituksessa olevia puolueita yhdistää nyt hallitusohjelma. Julkinen talous maassamme on saatava kuntoon, haasteita siinä toki tulee riittämään.

Suurimmaksi ongelmaksi Lintilä nosti osaavan työvoiman puutteen. Avoimia työpaikkoja on jopa huomattavia määriä, mutta työntekijöitä ei riitä.

– Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Ikärakenteemme alkaa olla ongelmallinen.

Hallitus kiertää kymmenissä kirjastoissa kesän aikana. Keskusteluiden tavoitteena on kertoa, mitkä ovat hallituksen tärkeimmät tavoitteet ja kuulla ohjelmasta palautetta.