Taidemuseon uudessa näyttelyssä Tiitus Petäjäniemi leikittelee arjen kuvauksilla

21.11.2019

Artikkelin kuva

Mikkelin taidemuseon näyttelyvuoden päättää kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi. Näyttelyssä on laaja katsaus Petäjäniemen maalauksia ja grafiikkaa. Uusimpien teosten rinnalla nähdään myös aiempaa tuotantoa, vaikka kyseessä ei olekaan perinteinen retrospektiivi, vaan ”lähes retrospektiivi” kuten taiteilija itse toteaa.

Taiteilija Tiitus Petäjäniemi korostaa, että hänen teoksissaan tekijän ja katsojan välinen ero jää pieneksi. Tulkinta voi olla mitä tahansa, mutta elämässä ja taiteessa piilee tiettyjä lainalaisuuksia – vaikkei Petäjäniemi uskokaan yleismaailmallisiin taiteen sääntöihin esimerkiksi sommitelmista ja väriyhdistelmistä puhuttaessa.

– Aine ei häviä koskaan, Petäjäniemi tuumailee Mikkelin taidemuseossa, pahvinen kahvimuki kädessään.

Ja mikä olisi arkisempaa kuin pahvinen kahvimuki? Tuo kiireisen toimistoelämän symboli, katujen bisnespukeisten Graalin malja; samanlainen, oltiin sitten Mikkelissä, Helsingissä tai New Yorkissa.

Taiteilija ei ole eristänyt itseään ulkomaailmasta. Päinvastoin. Boheemius, tupakansavu, punaviinin täyteiset kliseet sikseen! Taiteilija on hakeutunut sinne, missä muutkin ovat: Ihmisten ilmoille, konttoreihin, julkisiin rakennuksiin, firmoihin, palavereihin. Taiteilijalle vuorovaikutus ja uudet keskustelut ovat tärkeitä ja siksi Petäjäniemi päätti siirtää ateljeensa toisaalle, paikkoihin, joissa ei kuvataiteilijaa ollut totuttu näkemään osana työyhteisöä.

Petäjäniemi työskenteli sosiaali- ja terveysministeriössä vuoden 2018 aikana. Aiemmin hän oli jo viritellyt siveltimensä ja maalituubinsa lakitoimiston ja sijoitusfirman työpöydille. Nykyisin hän on osa viestintätoimiston työyhteisöä. Taiteilijaa kiehtoi olla työyhteisöjen elämässä. Petäjäniemen mukaan näin työskentelemällä hän pyrkii tuomaan positiivista häiriötä työyhteisön jäsenille.

Teoksia katsellessa voi helpostikin aistia tällaisen positiivisen häirinnän, joka innostaa tarkastelemaan toimistotyöntekijän elämää tai pohtimaan, kuka saa sen viimeisen kroissantin.

– Kaikessa aineessa on tietoisuuden siemen. Atomit itsessään ovat tietoisuuden järjestelmiä, kuoltuamme aine jää olemaan, vaikka yhdistelmä hajoaa, Petäjäniemi jatkaa tuumailuaan aineesta.

Hetkinen, mihin katosivat arkinen toimistoympäristö ja harmaat palaverit? Yhtäkkiä niitä ei olekaan, sillä Petäjäniemen näyttely on laaja, mahdottoman yltäkylläinen. Teosten aihemaailma kulkee arkisista asioista abstraktiin muotokieleen. Teosten nimet ovat tärkeitä: 7 päivänä viikossa nukumme liian vähän, emmekä silti ehdi mihinkään, Myöhempien aikojen Mona Lisa, Kuukauden työntekijä, Viimeinen kroissantti, Moderni mies, Iloinen maalaus kolmioista. Aiheiden moninaisuus ja arkipäiväisyys luo yhdessä teosten nimien kanssa uusia kerroksia ja polkuja lähteä tutkimaan niiden maailmaa. Huumoria on, melankoliaakin.

Jyväskylästä lähtöisin oleva Tiitus Petäjäniemi asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Kuvataideakatemian taidemaalauslinjalta vuonna 2013 ja jatkoi samassa oppilaitoksessa taidegrafiikan opintoja, jotka sai päätökseen vuonna 2016. Petäjäniemi on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä.

Tiitus Petäjäniemen Tipu, Kuolema ja muita maalauksia -näyttely on esillä Mikkelin taidemuseossa 22.11.2019–9.2.2020.