Taidemuseon vuoden viimeisessä näyttelyssä korostuvat identiteetti ja kehollisuus

Taiteilija Hinni Huttunen.

Kummitus metsän varjoissa. Valkoiseen lakanaan pukeutunut hahmo katsoo kameraan pimeyden keskellä. Self-portrait as a Ghost on Hinni Huttusen valokuvateos, joka toteutettiin kesäisenä yönä Tukholmassa. Nyt kummitus on osana Mikkelin taidemuseon uutta näyttelyä.

Another Real Sphere. Nimen voisi vapaasti suomentaa ”yhdeksi aidoksi tilaksi”, mikä antaakin osviittaa näyttelyn sisällöstä. Mikkelin taidemuseon vuoden viimeisessä näyttelyssä pieksämäkeläislähtöinen taiteilija Hinni Huttunen tekee paluun Etelä-Savoon. Näyttely koostuu identiteetin teemoista, kehollisuudesta ja queeriudesta.

Nykyisin Tukholmassa työskentelevä ja asuva Hinni Huttunen paljastaa, että Mikkeliin tuodut teokset koostuvat omaelämäkerrallisista kokemuksista. Tietoisena tehokeinona vakavissa ja pysäyttävissä aiheissa, kuten yksinäisyydessä, on huumori ja mittasuhteiden liioittelu. Myös kehollisuus, identiteetti, mielikuvitus ja queer ovat vahvasti läsnä. Kuvataiteilijaksi Tampereella valmistunut Huttunen ei pelkää laittaa itseään likoon: Video- ja valokuvateoksissa vuosilta 2014–22 rakkaus sulloutuu pimeyteen, mielikuvitustreffeihin ja -lemmikkeihin, lihavuuteen, verisiin kyyneliin ja sylkeen, nolouden ihanuuteen, jopa kuolemaan.

– Naurua läpi kyynelten! kuten taiteilijakin sanoo.

Huttunen käyttää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen queer-käsitettä taiteellisen toimintansa yhteydessä kuvaamaan teosten näkökulmaa, joka suhtautuu kriittisesti erilaisiin yhteiskunnan sääntöihin, kuten heteronomatiivisuuteen ja sukupuolitettuihin sosiaalisiin rakennelmiin ja kauneusihanteisiin.

– Työskentelen paljon omakuvien kanssa, lähtökohtani ovat feministisiä, Huttunen kertoo.

Omakuvaiseen teemaan liittyy vahvasti se, että taiteilija on monessa kuvassa yksin.

– Työskennellessäni ajattelen paljon, kenelle taideteoksia teen ja ketä ne lohduttavat. Vaikka olen teoksissa yksin, olen paljon ajatellut katsojaa ja tämän tunne-elämää ja reaktiota: Naurattaako teos vai tuntuuko se surulliselta. Vaikka olen yksin, olen katsojan kanssa kahdestaan.

Katsoja ei pääse helpolla

– Tutustuin Hinni Huttuseen Mitä? -nykytaiteen biennaalessa. Siitä lähti ajatus näyttelystä, onhan Hinnillä kytkös Etelä-Savoon, taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen sanoo.

Hyvösen mielestä Huttusen teemat ovat hyvin ajankohtaisia.

– Oman identiteetin rakentuminen, miten siihen itse suhtautuu ja miten muut suhtautuvat, miten ihmistä kohdellaan, olipa minkälainen tahansa. Se, jos mikä on varsinkin täällä Etelä-Savossa hyvin tärkeä aihe.

Näyttelyssä on esillä sekä vanhempaa että uudempaa tuotantoa, joka Hyvösen mielestä kuitenkin nivoutuu hyvin yhteen.

– Katsoja pääsee reflektoimaan omaa olemistaan, ajatuksiaan ja käsityksiään: Miten minä suhtaudun johonkin queer-aiheeseen tai homoseksuaalisuuteen tai kauneusihanteisiin. Tässä on tarjolla monia väyliä teosten tarkasteluun, olen todella innoissani tästä näyttelystä!

Hyvönen muistuttaa, että Huttusen näyttelyssä katsoja ei kuitenkaan pääse helpolla. Taiteen äärelle onkin syytä astella rohkein ja avoimin mielin.

– Mielestäni on hyvä asia, että katsoja joutuu miettimään, miksi taiteilija esittää asian näin, Hyvönen sanoo.

Another Real Sphere -näyttely on esillä Mikkelin taidemuseossa 22.1.2023 saakka. Taidemuseo sijaitsee Mikkelin keskustassa, kauppakeskus Akselin toisessa kerroksessa. Lisätietoja Hinni Huttusesta: hinnihuttunen.com.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.