Työpajatoiminta verkossa – Mikkelin kaupungin Nuorten työpaja ja PeliKlaani-hanke yhdistivät voimansa ja osaamisensa

22.04.2020

Artikkelin kuva

Nuorten työpaja ja PeliKlaani-hanke järjestävät koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikanakin työpajatoimintaa verkossa valmennuksesta kiinnostuneille nuorille.

Erilaiset etätoimintaan soveltuvat verkkoalustat ovat tulleet pikavauhtia Suomen työpajatoimijoille tutuiksi, Mikkelissä Nuorten työpaja käyttää verkkotyöpajatoiminnassa Discordia ja Google Classroomia. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun PeliKlaani-hanke ehti käynnistää Tuntumaa tulevaisuuteen -valmennuksen helmikuussa yhteistyössä työpajan kanssa, mutta muutaman yhteisen tuumaustauon jälkeen sisällöt on siirretty Discordissa tapahtuvaan verkkovalmennukseen osaksi Mikkelin kaupungin Nuorten työpajan toimintaa.

Verkkotyöpajalle on mahdollista tulla sopimuksella 1 – 3 päiväksi viikossa kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun. Valmennusta järjestetään kolmena päivänä viikossa tiistaista torstaihin. Osan sisällöistä tuottavat työpajat ja osan PeliKlaani-hanke.

Työpajan pajaosastoista ovat verkossa Puhvettipaja, Kädentaito- ja sisustuspaja sekä Digitaalisen median paja. Pajaosastojen omien työtehtävien lisäksi valmentautujan työtoimintapäivään voi sisältyä myös kaikille yhteisiä luovia tehtäviä.

PeliKlaani-hankkeen tuottamat sisällöt liittyvät muun muassa itsetuntemukseen, luovuuteen, pelillisyyteen, hyvinvointiin ja liikuntaan. Pelillisyyden avulla valmennukseen saadaan ripaus leikillisyyttä ja nuorten omaa kulttuurista maailmaa. Työpajatoiminnan keskeisin ajatus on, että valmentautujat saisivat pajajakson aikana onnistumisen kokemuksia. Työpajatoiminta on yhteisöllistä ja suurin osa työpajan valmentautujista kokee työpajajakson aikana sosiaalista vahvistumista, joka kantaa nuorta matkalla kohti koulutusta ja työelämää.

Työpajan siirtyminen verkkoon tarjoaa nuorille koronatilanteesta ja kokoontumiskiellosta huolimatta mahdollisuuden itsensä kehittämiseen ja sosiaaliseen toimintaan. Nuorten työpaja pyrkii poikkeusaikana palvelemaan kaikkia niitä nuoria, joilla on edellytykset osallistua verkkotyöpajatoimintaan eli käytännössä valmentautuja tarvitsee osallistuakseen motivaatiota sekä verkkoyhteydellä varustetun tietokoneen tai mobiililaitteen. Verkkotyöpajaan on ilmoittautunut jo 16 nuorta ja mukaan voi hypätä myös matkan varrella. Työpajan on suunniteltu toimivan verkossa niin kauan, kunnes työpaja voi avata ovensa uudelleen kokoontumiskiellon päätyttyä.

Mikkelissä Nuorten työpajalla on verkkotyöpajatoimintaa järjestetty pienimuotoisesti jo ennen korona-aikaa, mutta viimeistään nyt saadut positiiviset kokemukset etätyöpajatoiminasta vahvistavat käsitystä verkkotyöpajatoiminnan mahdollisuuksista normi työpajatoiminnan rinnalla myös tulevaisuudessa. Verkkotyöpaja avaa eri lailla työpajanuorille mahdollisuuksia nostaa esiin omia vahvuuksiaan.

Lisätietoja verkkotyöpajatoiminnasta ja PeliKlaani-hankkeesta antavat työpajakoordinaattori Sippo Seurujärvi (040 129 4686, sippo.seurujarvi@mikkeli.fi) ja projektipäällikkö Kirsi Purhonen (044 702 8487, kirsi.purhonen@xamk.fi).