Urpolassa voi nauttia luonnon lisäksi taiteesta – luontokeskus raikastaa ilmettään

03.05.2019

Artikkelin kuva

Urpolan luontokeskus avaa jälleen ovensa 6.5. Uusi toiminnanjohtaja Tiina Haavus on paiskinut töitä huhtikuun alusta alkaen uudistukset mielessään. Tampereelta Mikkeliin tullut Haavus on löytänyt punaisen langan luontokeskuksen kehittämiselle: taide tulee osaksi luontoelämyksiä ja innostaa ihmiset ajattelemaan.

Urpolan luontokeskuksen vaaleanpunertavassa rakennuksessa on täysi tohina päällä – valmistelut ovat loppusuoralla. Maanantaina 6.5. käynnistyy odotettu kesäkausi. Aulassa tulijaa tervehtivät kierrätysmateriaalista valmistetut Ritva Nurmen eläinteokset.

– Tarkoitus on ollut hankkia nimenomaan paikallisten taiteilijoiden teoksia elävöittämään luontokeskuksen toimintaa, kertoo Tiina Haavus.

Totuttuun tyyliin luontokeskuksen ryhmävierailut ovat olleet koululaisten ja päiväkotilaisten täyttämiä, mutta uusi toiminnanjohtaja painottaa, että muutkin ryhmät ovat enemmän kuin tervetulleita. Ja onpa kiinnostuneita ilmaantunutkin; onhan luonto ja siitä kiinnostuminen kaikkien sukupolvien yhteinen asia.

– Tavoitteena on, että luontokeskus tarjoaisi jotain sekä lasten että aikuisten makuun. Eri asioita yhdistellen saadaan uusia oivalluksia.

Luontokeskuksen ajatusmalli nojaa Haavuksen mukaan elämyksiin, eikä niinkään suorana oppina tarjottavaan tietouteen luonnosta, sen kasveista ja eläimistä.

– Pyrimme tarjoamaan enemmänkin elämysnäkökulmaa kuin oppinäkökulmaa. Oppi luonnosta tulee elämysten, taiteen ja toiminnallisuuden kautta, Haavus sanoo.

Rakkaus luontoon yhdistää taiteilijat

Yksi rakennuksen huoneista on omistettu taidekutoja Julio Tubalin teoksille. Takaseinää hallitsee teos koivumetsästä. Yhdysvalloista kotoisin oleva Tubal muutti Suomeen jo 1970-luvulla opiskelemaan kutomista, minkä jälkeen hän teki pitkän työuran englanninkielisen leikkikoulun opettajana. Eläkkeelle jäätyään hän palasi taiteen pariin ja sai inspiraationsa Suomen luonnosta. Myös Tubal on käyttänyt teoksissaan kierrätysteemaa.

Julio Tubal painottaa, että toisistaan poikkeavista taiteenmuodoista huolimatta Urpolassa vallitsee tietynlainen yhtäläisyys: kaikkia luontokeskuksessa olevia taideteoksia yhdistää luonto ja luonnon tärkeys.

– Rakkaus luontoon näkyy meillä kaikilla, Tubal sanoo.


Julio Tubal.

Rakkaus luontoon voi ilmetä myös rakkautena kiviin, kuten Terhi Kastehelmi avaa omaa taidettaan ja kivien maalaamista. Joillekin kivet ovat kiviä, ne usein saattavat olla tiellä, niitä potkitaan ja niitä kohdellaan vain kivinä, mutta taiteilija näkee kivet täysin eri tavalla. Niiden pintaan saattaa jo ajatuksissa syntyä teos, joka muokkaantuu sitä tehdessä. Luontokeskuksessa Kastehelmen parikymmentävuotias seinämaalaus satumaisemasta herää eloon mikkeliläisen OiOi Collective Oy:n teknologialla. Vuorovaikutteinen elämysseinä kunnioittaa alkuperäisen seinämaalauksen tunnelmaa; seinää jostakin kohdasta koskettamalla voi esimerkiksi saada kivet puhumaan ja puut huojumaan. Alkuperäinen maalaus on piilotettu kankaan taakse.

Kastehelmi on tyytyväinen lopputulokseen ja hän antoikin OiOille vapaat kädet elämysseinän toteutukseen. Matka satumaahan on myös matka luonnon ihmeellisyyksiin.

– Taiteen tehtävä on luoda näkymätön näkyväksi. Se on kommunikointia kahden maailman välillä, Kastehelmi mietiskelee.

Kastehelmen teoksen esittäminen uudella, nykytekniikkaa hyödyntävällä tavalla on luonnollista jatkumoa kaksikymmentä vuotta sitten alkaneelle yhteistyölle. Tuolloin Kastehelmi piti ateljeetaan Urpolan myllyllä ja maalasi ensimmäiset luontopolkuviitat.

– Teokset voivat valmistuttuaan elää omaa elämää, Kastehelmi summaa ajatuksiaan viitaten seinämaalauksensa julkaisemiseen interaktiivisena, erityisesti lapsia suuresti kiinnostavana versiona.

Elämysseinä.

Taide opettaa luontoon

Taideyhdistys Mikkelangelot ry:n perustajajäseniin kuuluva Liisa Leisaaren maalaukset täydentävät osansa luontokeskuksen taide ja luontokokonaisuudesta. Myös hänelle luonto on ollut vahva motivaattori ja inspiraation lähde. Lintuaiheiset maalaukset syntyivät myös tiedonjanosta.

– Aloin maalata lintuja, koska en itsekään aina tuntenut niitä ja pystyin käyttämään niissä voimakkaita värejä, joista pidän, Leisaari kertoo.

Myös Leisaarella ja hänen taiteellaan on aiemmin ollut sidos Urpolaan, sillä vuonna 2007 hän oli mukana Mikkelangeloiden näyttelyssä Urpolan myllyllä.

Urpolan luontokeskuksen rakennus sijaitsee osoitteessa Selännekatu 30. Kyseessä on Mikkelin vanhin asuinrakennus, vuodelta 1782. Luontokeskus on Urpolan luonnonsuojelualueella. Alueeseen pääsee tutustumaan luontopolulla, joka polveilee Urpolan joen ja vanhan myllymiljöön tuntumassa. Rantojen rehevä lehtokasvillisuus tarjoaa elinympäristön monille linnuille ja pikkunisäkkäille.

Polulla on kuvitettuja tauluja ja hyvällä onnella voi nähdä vilauksen Urpolan asukeista; saukosta tai koskikarasta. Polulle voi ottaa omat eväät mukaan tai paistaa makkaraa nuotiopaikalla. Polttopuita saa luontokeskuksesta sen aukioloaikoina. Luontokeskukseen on vapaa pääsy.