Valeri Gergijev valmistautuu Musiikkijuhlien juhlavuoteen ja haluaisi vierailla Suomessa jo tämän vuoden puolella

06.07.2020

Artikkelin kuva

Mikkelin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuodesta 1993 toiminut maestro Valeri Gergijev toivoo varovaisesti, että voisi vierailla Mikkelissä ennen syksyä.

Koronaviruspandemia siirsi vuoden 2020 Mikkelin Musiikkijuhlat syksylle ja tulevalle talvelle. Vuoden 2021 kesällä on tarkoitus pitää festivaalin 30-vuotisjuhlat. Kapellimestari ja pietarilaisen Mariinski-teatterin johtaja Valeri Gergijev odottaa juhlavuotta innolla. Varovainen toive on, että koronatilanne helpottaa ja Mariinski voisi vierailla Mikkelissä kesän loppupuolella yhden tai kahden konsertin verran.

– Mariinskilla tilanne ei ole helppo, kuten ei muillakaan orkestereilla. Tämän vuoden tapahtumat tulevat olemaan pienempiä, mutta olemme jo aloittaneet toimintaa. Olemme varovaisia, emme suunnittele ohjelmaamme montaa viikkoa eteenpäin, Gergijev kertoo puhelinhaastattelussa Saksasta käsin.

Koronakevään suljetut yhteiskunnat ovat vähitellen avautuneet ja ihmiset kaipaavat myös kulttuuria. Kymmenet miljoonat ympäri maailman ovatkin seuranneet Mariinskin konserttilähetyksiä ja -taltiointeja verkossa.

– Kaikki haluavat musiikin takaisin. Musiikin elpyminen on tärkeää ja olemme palaamassa normaaliin, ehkä emme täysin, mutta silti teemme sitä, mitä kaikki meiltä odottavat, Gergijev sanoo.

Maestro tunnetaan myös suurena jalkapallofanaatikkona. Mariinskin ja Mikkelin välistä perinteistä jalkapallo-ottelua Mikkelin Urheilupuistossa hän odottaa aina yhtä innokkaasti.

– Mariinskin täytyy parantaa peliään ensi vuonna, se tulee olemaan yksi päämääristämme. Toivottavasti näemme upeaa ystävyysottelun henkeä!

Mikkeli jäi maailmantähden sydämeen

Ensimmäisen kerran Valeri Gergijev vieraili Mikkelissä vuonna 1992 musiikkivaikuttaja Seppo Heikinheimon houkuttelemana. Sitä ennen hän tunsi Suomesta vain Helsingin konserttipaikat. Mikkelissä paikallinen luonto, Mikaelin konserttitalo sekä esiintymiset kirkoissa tekivät maailman suuria saleja kiertäneeseen maestroon syvän vaikutuksen.

– Tunsin, kuinka metsissä ja järvissä oli jotakin todella erityistä, kaupunki oli kaunis. Olin yllättynyt Mikaelin konserttisalista ja ajattelin, kuinka hienoa siellä olisi johtaa Musiikkijuhlia, Gergijev muistelee.

Mikkelistä muodostui Gergijeville ja hänen perheelleen paikka, jonne voi tulla myös rentoutumaan ja lomailemaan. Saunominen järven rannalla ja konsertin johtaminen on yhdistelmä, johon ei yllä New Yorkissa, Lontoossa tai Pariisissa.

– Mikkeli on juuri sopivan kokoinen. Se ei ole liian suuri ja äänekäs, ei liian teollinen. Mitään ei ole rakennettu keinotekoisesti eikä luontoa ole pilattu. Mikkelissä on luonnollinen tasapaino. Parhaat muistoni Mikkelistä liittyvät kuitenkin tapaamisiin ystävieni kanssa, Gergijev kertoo.

Mikkelin Musiikkijuhlat 2020 järjestetään jaettuna kahteen osaan, joista ensimmäinen järjestetään loka-marraskuussa 2020 ja toinen maaliskuussa 2021. Osa Musiikkijuhlien ohjelmasta on jo julkaistu osoitteessa mikkelinmusiikkijuhlat.fi. Haastattelun tekivät Heidi Hänninen ja Mikko Tuovinen Mikkelin kaupungin viestinnästä. Mikkelin kaupungilla on kumppanuussopimus Mikkelin Musiikkijuhlien kanssa.