Valeri Gergijevin rakkaus Mikkeliä kohtaan säilyy edelleen vahvana

01.07.2020

Artikkelin kuva

Venäläinen kapellimestari ja Pietarin Mariinski-teatterin johtaja Valeri Gergijev on kiertänyt ympäri maailmaa yli 30 vuoden ajan. Hän on johtanut orkestereita suurimmissa ja kuuluisimmissa konserttisaleissa. Mikkeliin Gergijev rakastui 1990-luvun alussa, eikä kaupunki ole unohtunut maailmantähden mielestä. Mikkelin kaupungin viestintätiimi sai tilaisuuden haastatella Saksassa ollutta maestro Gergijeviä puhelimitse.

– Ensimmäisen kerran vierailin Mikkelissä vuonna 1992, Gergijev muistelee.

Maailman suurkaupunkeja jo jonkin aikaa kierrellyt Gergijev saapui Mikkeliin ystävänsä, musiikkivaikuttaja Seppo Heikinheimon houkuttelemana.

– Tunsin, kuinka metsissä ja järvissä oli jotakin todella erityistä, kaupunki oli kaunis. Olin yllättynyt Mikaelin konserttisalista ja ajattelin, kuinka hienoa siellä olisi johtaa Musiikkijuhlia, Gergijev muistelee ensimmäisiä Mikkeli-kokemuksiaan ja Musiikkijuhlien alkuaikoja.

Mikkelistä muodostui Gergijeville ja hänen perheelleen paikka, jonne voi tulla myös rentoutumaan ja lomailemaan. Metsät, järvet, puhdas ilma ja hiljaisuus kiehtovat vuosi toisensa jälkeen.

– Mikkeli on kaunis ja juuri sopivan kokoinen. Se ei ole liian suuri ja äänekäs, ei liian teollinen. Mitään ei ole rakennettu keinotekoisesti eikä luontoa ole pilattu. Mikkelissä on luonnollinen tasapaino. Parhaat muistoni Mikkelistä liittyvät kuitenkin tapaamisiin ystävieni kanssa.

Gergijev ylistää erityisesti perisuomalaista kesätekemistä eli saunomista järven rannalla. Savusaunassa kylpeminen ja konsertin johtaminen on yhdistelmä, johon ei ole mahdollisuutta maailmankaupungeissa.

– Mikkelissä en halua tehdä asioita samalla tavalla kuin New Yorkissa, Lontoossa tai Pariisissa. Mikkelissä oleminen on yhdistelmä saunomista, ystävien kanssa olemista ja suurten konserttien johtamista. Minulla on ystäviä ympäri maailmaa ja monia Mikkelissä ja Suomessa. Musiikkijuhlille on myös tullut paljon ihmisiä, jotka löysivät Suomen ja jotka ihastuivat suomalaiseen vieraanvaraisuuteen ja kauniiseen luontoon.

Ensi kesän juhlavuosi siintää jo mielessä

Koronaviruspandemia siirsi vuoden 2020 Mikkelin Musiikkijuhlat syksylle ja tulevalle talvelle. Kesällä 2021 on tarkoitus pitää festivaalin 30-vuotisjuhlat. Gergijev odottaa juhlavuotta innolla, mutta toivoo varovaisesti, että pääsisi Mariinskin kanssa Mikkeliin jo kuluvan kesän loppupuolella yhtä tai kahta konserttia varten.

– Mariinskilla tilanne ei ole helppo, kuten ei muillakaan orkestereilla. Tämän vuoden tapahtumat tulevat olemaan pienempiä, mutta olemme jo aloittaneet toimintaa. Olemme varovaisia, emme suunnittele ohjelmaamme montaa viikkoa eteenpäin, Gergijev kertoo.

”Fantastista ohjelmaa” ensi vuodelle lupaava maestro tunnetaan myös jalkapallofanaatikkona. Mariinskin ja Mikkelin välistä perinteistä jalkapallo-ottelua hän odottaa aina yhtä innokkaasti.

– Mariinskin täytyy parantaa peliään ensi vuonna, se tulee olemaan yksi päämääristämme. Toivottavasti näemme upeaa ystävyysottelun henkeä!

Vaikean koronakevään jälkeen maailma on alkanut osoittaa avautumisen ja elpymisen merkkejä. Gergijev lähettääkin lämpimät terveisensä mikkeliläisille ja muistuttaa, kuinka arvokkaassa ja puhtaassa ympäristössä elämme.

– Minulla on vahva usko siitä, että Mikkeli ja koko Suomi pysyvät menestyksekkäinä ja hyvin organisoituina ja luonto hyvin suojeltuna. Toivotan Mikkelille onnea ja menestystä, toivottavasti näemme pian.