Vuoden 2017 Pro Mikkeli -mitali Hannele Wirilanderille

06.12.2017

Vuoden 2017 Pro Mikkeli -mitalin saa filosofian maisteri, tietokirjailija Hannele Wirilander. Mitali myönnetään vuosittain henkilölle, joka kotipaikastaan riippumatta on toiminut merkittävästi Mikkelin hyväksi tai tehnyt kaupunkia tunnetuksi.

Hannele Wirilander on syntynyt ja kasvanut Mikkelissä, mutta asunut viimeiset 40 vuotta Helsingissä ja Kouvolassa. Tällä hetkellä meneillään ovat kuitenkin muuttopuuhat takaisin synnyinkaupunkiin Mikkeliin.

Wirilander on valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 1970 pääaineenaan Suomen historia. Sen jälkeen hän suoritti arkistotutkinnon ja toimi vuoteen 2016 asti historiantutkijana. Vuosien varrella Wirilander on kirjoittanut kolmisenkymmentä kirjaa, joista merkittävä osa käsittelee Mikkelin seudun ja Etelä-Savon historiaa.

Wirilanderin Mikkelin seudulle sijoittuvia päätöitä ovat Mikkelin pitäjän historia esihistoriasta kuntauudistukseen (1982), Ristiinan historia I ja II (1989, 1994) sekä Savon historia 1870–1918 – Uudistuksiin heräävä Savo (2008).

– Itselle tärkein ja läheisin on varmasti Mikkelin pitäjän historia, koska olen Mikkelistä kotoisin. Kotiseutu on aina itselle merkityksellinen, vaikka olenkin asunut suuren osan elämästäni muualla, Wirilander kertoo.

Savon historia 1870–1918 -teoksen jälkeen vuonna 2008 Wirilander suunnitteli jäävänsä eläkkeelle, mutta intohimo työhön vei mennessään. Sen jälkeen Wirilander on keskittynyt pienempiin töihin, kuten koonnut muun muassa kirjaston nettijulkaisun Herrasväen asuinpaikat – Etelä-Savon kartanot ja kartanoiksi kutsutut (2011) sekä kirjoittanut teokset Kyyhkylän mailla (2013) ja Sukutila kaupungin kupeessa – Rouhiala 1816–2016 (2016).

– Kirjoittaminen on kuin elämäntapa, eikä sitä voinut kuitenkaan niin vain lopettaa.

Kirjan kirjoittamisprosessi ei ole monellekaan tuttu ja monesti kirjailijan työ mielletään yksinäisenä. Tähän uskomukseen Wirilanderkin on törmännyt usein, mutta hän ei täysin allekirjoita väittämää.

– Kirjoitusprosessi käynnistyy tiedonhankinnalla, täytyy tehdä niin sanottu retki arkistoihin ja tutustua materiaaleihin. Arkistoissa oli aina paljon tuttuja, arkistolaisia ja tutkijoita, joiden kanssa työtauot kuluivat rattoisasti. Tietenkin tiedonhankinnan jälkeen alkoi yksinäisempi vaihe eli kirjoittaminen, Wirilander kuvailee.

Jo pidemmän aikaa on arvioitu, että digitaaliset julkaisut korvaavat suurelta osin painetut teokset ja julkaisut. Wirilander kokee digitaalisuuden helpottavan ja nopeuttavan huomattavasti esimerkiksi tiedonhankintaa, mutta toisaalta hän on huolissaan kirjallisuuden arvostuksen vähenemisestä.

– Olen erittäin otettu mitalista ja se tuli kyllä hyvään aikaan. Olen viimeaikoina ollut huolissani kirjojen arvostuksen vähenemisestä, kaikki tuntuvat haluavan kirjoistaan vain eroon. Minulle mitali tarkoittaa arvostusta kirjallisuutta ja kirjoja kohtaan.

Tällä hetkellä Wirilander on muuttamassa Kouvolasta Mikkelin keskustaan, mutta suunnitelmissa ei ole kirjoittaa ainakaan mitään suurempia teoksia.

– Kirjallisuus on tietenkin edelleen lähellä sydäntäni ja kirjoittelen ehkä joitain pieniä tarinoita, mutta suuremmat teokseni olen jo tehnyt, Wirilander kertoo.

Pro Mikkeli -mitali 2017 Hannele Wirilander

  • syntynyt Mikkelissä vuonna 1942
  • ylioppilas 1963 Mikkelin tyttölyseosta
  • filosofian maisteri Helsingin yliopistosta 1970 (pääaineena Suomen historia)
  • arkistotutkinto 1972
  • arkistontarkastajana Helsingin kaupunginarkistossa 1972-1983
  • päätoiminen historiantutkija 1983-2016
  • sivutyönä tuntiopettajana Etelä-Savon kansalaisopistoissa, Järvenpään invalidien kauppaoppilaitoksessa ja Mikkelin ammattikorkeakoulussa
  • merkittävimmät teokset Mikkelin pitäjän historia esihistoriasta kuntauudistukseen (1982), Ristiinan historia I ja II (1989, 1994) sekä Savon historia 1870–1918 – Uudistuksiin heräävä Savo (2008)