Ympäristöpalvelut muistuttaa: Kaivon rakenteet ja juomaveden laatu kannattaa tarkistaa säännöllisesti

11.04.2019

Artikkelin kuva

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut muistuttaa, että kaivoveden laatu tulisi tutkituttaa ennen uuden kaivon käyttöönottoa ja sen jälkeen säännöllisesti noin kolmen vuoden välein.

Kaivon vesi voi näyttää kirkkaalta ja maistua hyvältä, vaikka siinä olisikin haitallisia aineita tai tautia aiheuttavia mikrobeja.  Kaivovedessä voi paikoin luonnostaan esiintyä muun muassa arseenia, fluoridia ja uraania terveydellisen ohjearvon ylittävinä pitoisuuksina. Porakaivoissa voi esiintyä myös kohonneita radonpitoisuuksia.

Keväällä sade- ja sulamisvedet voivat kaivoon päästessään heikentää vedenlaatua. Tavallisimmin laadun heikkeneminen havaitaan värinä tai sameutena. Vedessä voi myös esiintyä vierasta hajua tai makua. Sade- ja sulamisvesien mukana kaivoon voi joutua terveydelle haitallisia mikrobeja.  Jos vedenlaatu on heikentynyt, on syytä tarkastaa kaivon rakenteet. Esimerkiksi rengaskaivon rakenteesta kannattaa tarkistaa ylimpien renkaiden saumaukset, kansirakenteen tiiveys ja läpivientien tiivistys. Maan tulisi viettää kaivosta poispäin ja kaivon ympärillä tulisi olla tiivis pintakerros.

Jos kaivo on ollut talven ajan käyttämättömänä, kaivossa seisoneen veden tilalle saadaan raikasta ja hyvälaatuista pohjavettä vaihtamalla vesi ennen käyttöönottoa. Tämä tapahtuu juoksuttamalla vettä hanasta tai pumppaamalla vettä hiljalleen mahdollisimman kauas kaivosta, kunnes vesi raikastuu.

Pesussa, kunnostuksessa ja mahdollisessa kaivon desinfioinnissa kannattaa kääntyä kaivourakoitsijan puoleen varsinkin, jos omat työvälineet ovat puutteelliset tai on epävarma toimenpiteiden suorittamisesta.

Vesinäyte kannattaa ottaa

Ennen kaivon käyttöönottoa on syytä toimittaa vesinäyte analysoitavaksi talousvesiä tutkivaan laboratorioon. Näyte otetaan aikaisintaan noin viikon kuluttua kaivon pesusta tai kunnostuksesta.  Tutkimuspakettien hinnat ovat reilusta sadasta eurosta ylöspäin riippuen tutkimuksen laajuudesta. Lisätietoja näytteenotosta saa terveystarkastajilta.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluilla on sopimushinnat Lahden Eurofins Oy:n laboratorion kanssa yksityisistä kaivovesinäytteistä. Näytteen laboratorioon voi toimittaa postitse (maanantaista torstaihin).  Laboratorion pullopakkaus sisältää näytteenotto-ohjeet, hinnaston, lähetteen sekä pakettiosoitekortin.

Vesinäytepullopakkauksia on noudettavissa seuraavista paikoista

– Mikkelissä  kaupungin virastotalon  neuvonnasta, Maaherrankatu 9–11 sekä toimialueen   asiointipisteistä Anttolassa (Taipaleentie 31), Haukivuorella (keskustie 52), Suomenniemellä (Opinraitti 20) ja Ristiinassa ( Brahentie 34)

– Hirvensalmen kunnantalolta

– Pertunmaan terveyskeskukselta

– Mäntyharjun kunnantalolta tai ympäristöpalvelujen toimipisteestä (Sairaalantie 5)

-Kangasniemen kunnantalolta ympäristöpalvelujen toimistolta  

Lisätietoja asiasta antavat terveystarkastajat Sanna Toivanen (044 794 4707) ja Marko Nyyssönen (044 794 5330).