Vieraslajit

Artikkelikuva

Vieraslajit ovat ihmisen toiminnan seurauksena luontoon levinneitä lajeja, joista osa voi aiheuttaa mittavia haittoja. Vieraslajit leviävät herkästi ja kaventavat luonnon monimuotoisuutta. Vieraskasvilajien torjunnalle otollisinta aikaa on kevät ja alkukesä, jolloin hanakasti leviävät kasvilajit eivät ole vielä päässeet lisääntymään. 

Laki velvoittaa pitämään kaikki vieraslajit kurissa ja huolehtimaan, etteivät ne pääse karkaamaan ympäristöön. Haitallisten vieraskasvilajien kasvattaminen on kokonaan kielletty. Näitä kasveja ovat muun muassa jättipalsami, komealupiini, jättiputki, monet tatarlajit ja keltamajavankaali. Myös kurtturuusu on haitallinen vieraslaji ja sen kasvatus on kiellettyä 1.6.2022 alkaen

Vastuu vieraskasvilajien torjunnasta ja hävittämisestä on aina maa-alueen ja tontin omistajalla. Vieraslajien leviämistä voi ehkäistä omilla toimilla muun muassa välttämällä näiden lajien istuttamista, tunnistamalla kasvin leviämistapa ja huolehtimalla puutarhajätteen asianmukaisesta hävittämisestä. On myös syytä muistaa, että puutarhajätteen vieminen yleisille alueille on ehdottomasti kiellettyä.

Lisätietoja vieraslajien tunnistamiseen ja torjuntaan osoitteessa www.vieraslajit.fi.

Vieraskasvilajien torjuntakäytännöt Mikkelissä

Mikkelissä kaupungin yleisillä alueilla vieraslajien torjuntatyötä tekevät monet eri tahot yhteistyössä. Panokset laitetaan haitallisten vieraskasvien eli jättiputken, jättipalsamin, komealupiinin ja kurtturuusun torjuntaan.

Kaupungin alueilla havaitut jättiputkiesiintymät ovat torjunnan ja seurannan piirissä. Ilmoitukset kaupungin yleisillä alueilla havaituista jättiputkista voi vinkata sähköpostilla osoitteeseen puistot@mikkeli.fi tai puhelimitse 044 794 3220.

Mikkelissä yleisesti esiintyvän jättipalsamin ja komealupiinin ensisijaisia torjuntakohteita ovat luonnonsuojelualueet sekä niiden välitön läheisyys, vesistöjen, jokien ja purojen ranta-alueet sekä niityt. Kaupunki alueen useiden jokien ja lampien kosteat ja rehevät rannat tarjoavat otolliset kasvuolosuhteet varsinkin jättipalsamille.

VieKas-LIFE hanke keskittyy jättipalsamin torjuntaan

Mikkelin kaupunki on mukana ja osa rahoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimaa valtakunnallista viisivuotista (2019 – 2023) VieKas LIFE -hanketta. Kesällä 2021 VieKas-LIFE järjestää Mikkelissä jättipalsamin kitkutalkoita porukalla ja soolona. Mikkelin talkookohteet ja ilmoittautumisohjeet osoitteessa vieraslajit.fi.  Talkookohteet löytyvät karttatietoina ja kohteissa on talkookyltti.  Kampanja päättyy elokuussa ja Suomen luonnonpäivänä 28.8. ahkerimmat soolotalkoilijat palkitaan.

Etelä-Savon aluekoordinaattorina toimii Kerttu Hakala: puh. 044 491 9451 / kerttu.hakala@sll.fi

Vieraslajitiedote 2021
Lisätietoa vieraslajeista (Vieraslajit.fi)
Hallintasuunnitelmat, vieraslajilaki- ja asetus (Maa- ja metsätalousministeriö)