Asumisterveys ja sisäilma

Artikkelikuva

Asunnon ja muiden sisätilojen puhtauden, lämpötilan, kosteuden, valon, melun ja säteilyn sekä muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu tiloissa oleskeleville terveyshaittaa. Muilla sisätiloilla tarkoitetaan mm. kouluja, päiväkoteja tai julkisia kokoontumis- ja majoitushuoneistoja.

Toimintaohjeet

Mikäli epäilet terveyshaittaa ota ensisijaisesti yhteyttä kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan (taloyhtiön isännöitsijä, vuokranantaja), joka on velvollinen selvittämään ongelman syyn ja korjaamaan epäkohdat. Esimerkiksi kosteusvauriot kannattaa korjata heti, jotta terveyshaittaa ei pääsisi syntymään.

Mikäli asunnon tai muun sisätilan omistaja ei perustelluista pyynnöistä huolimatta ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin, voit ottaa yhteyttä terveystarkastajaan. Terveystarkastaja tarkastaa asunnon ja arvioi, onko asunnossa mahdollisesti terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa aiheuttava olosuhde.

Täytä asunnontarkastuspyyntölomake ja lähetä se Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen toimipisteeseen. Terveystarkastaja ottaa teihin yhteyttä käsiteltyään pyynnön. Lomakkeen ja ympäristöpalvelujen yhteystiedot löydät Mikkelin kaupungin internet-sivuilta.


Lomakkeet

Sähköinen asunnontarkastuspyyntölomake (linkki)

Asunnontarkastuspyyntölomake (pdf)

Asunnontarkastuspyyntölomake (word)


Ympäristöterveydenhuollon luvat ja ilmoitukset